Vés al contingut

Celebrem la contribució inestimable de les Infermeres: Dia Internacional de la Infermeria

UCF

El Dia Internacional de la Infermeria, celebrat el 12 de maig, commemora el naixement de Florence Nightingale, pionera en el camp de la infermeria moderna. Des de fa dècades, aquest dia serveix per reconèixer i honorar la tasca vital que les infermeres exerceixen al voltant del món, essent fonamentals en el manteniment de la salut i el benestar de la societat. En aquest article trobaràs tot un seguit de dades rellevants sobre la professió.

Dades Curioses Històriques: 

  • Durant la Guerra de Crimea al segle XIX, Florence Nightingale va liderar un equip d'infermeres a l'Hospital Scutari, millorant dràsticament les condicions sanitàries i reduint la taxa de mortalitat dels soldats ferits. 
  • Clara Maass, infermera nord-americana, es va oferir com a voluntària per a experiments de febre groga a Puerto Rico el 1901, contribuint a la comprensió de la malaltia i al desenvolupament de vacunes. 
  • La infermera Margaret Sanger va jugar un paper crucial en la difusió de la contracepció i la planificació familiar als Estats Units, contribuint a millorar la salut reproductiva de les dones. 

Principals Contribucions Actuals: 

  • Lideratge en la Promoció de la Salut: Les infermeres desenvolupen programes educatius i campanyes de prevenció per abordar les malalties cròniques i promoure estils de vida saludables.
  • Assistència en l'Atenció Primària: Amb una formació holística, les infermeres ofereixen atenció integral en centres de salut, reduint la càrrega assistencial dels metges. 
  • Innovació Tecnològica: Les infermeres impulsen l'adopció de tecnologies sanitàries com la telemedicina i els sistemes de registre electrònic, millorant l'eficiència i l'accessibilitat dels serveis de salut. 
dia-internacional-infermeria

Situació Actual de la Infermeria: 

  • Manca Mundial de Personal: Segons l'OMS, hi ha un dèficit estimat de 6 milions d'infermeres en l'àmbit mundial, posant en perill la capacitat dels sistemes de salut per atendre les necessitats de la població. Font: OMS, 2020. 
  • Càrrega Laboral: Les infermeres experimenten altes càrregues de treball, amb horaris llargs i una pressió constant, afectant negativament la seva salut mental i física. Font: International Council of Nurses (ICN), 2020. 
  • Diversitat i Inclusió: Malgrat que la majoria de dones en la professió, hi ha una manca de representació de minories ètniques i grups marginats dins de la infermeria, desafiant l'equitat i l'accessibilitat als serveis de salut. Font: Nursing Times, 2023. 

Situació de la Infermeria a Catalunya:  

  • Manca de Personal: Catalunya experimenta una escassetat d'infermeres, amb una proporció de 4,6 infermeres per cada 1.000 habitants, per sota de la mitjana europea. Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, 2022. 
  • Retribució i Condicions Laborals: Les infermeres continuen lluitant per un salari just i unes condicions laborals òptimes, destacant la necessitat de reconèixer la seva tasca essencial. Font: Sindicat d'Infermeria (SATSE), 2023. 
  • Formació i Desenvolupament Professional: Hi ha una demanda creixent de formació contínua i oportunitats de desenvolupament per part de les infermeres espanyoles, amb l'objectiu de mantenir-se actualitzades en les últimes pràctiques clíniques. Font: Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona.

Feminització de la Professió i Precarietat: 

La feminització de la infermeria ha contribuït a la percepció de la professió com a menys valorada i remunerada, creant condicions precàries per a les professionals. Per abordar aquesta qüestió, és crucial implementar tenir en compte les següents accions: 

  • Equiparació Salarial: Garantir un salari just i equitatiu per a les infermeres en comparació amb altres professionals del sector sanitari. 
  • Reconeixement i Valoració: Cal destacar públicament la contribució vital de les infermeres en la prestació de serveis de salut i el seu impacte en el benestar de la societat. 
  • Oportunitats de Desenvolupament: Fomentar programes de formació i desenvolupament professional per promoure l'ascensió i l'excel·lència en la carrera infermera. 
  • Suport a la Salut Laboral: Proporcionar recursos i programes de suport emocional i psicològic per ajudar les infermeres a gestionar la càrrega laboral i reduir l'estrès. 
  • Foment de la Diversitat: Promoure la diversitat i la inclusió dins de la professió, reconeixent i valorant les diferents perspectives i experiències. 

Com un equip d'infermeria pot contribuir a una investigació clínica. El cas d'UCF amb el curs "Fonaments metodològics per a la recerca clínica"

La formació en línia s’obre amb el testimonial de les tres infermeres del Bloc Quirúrgic de l’Hospital de Figueres i l’Institut de Recerca Glòria Compte - Fundació Salut Empordà (FSE): Ester Guitart, Maria Pujol i Xavier Cerezuela. Tots tres van protagonitzar l’abordatge d’un assaig clínic que va ser publicat com a estudi. Un exemple real que connecta amb la importància de la recerca en l’àmbit. 

En aquest Dia Internacional de la Infermeria, celebrem l'extraordinària dedicació i contribució de les infermeres al camp de la salut i la medicina. Des de les seves arrels històriques fins a les seves innovadores pràctiques actuals, les infermeres continuen sent pilars inestimables en el manteniment del benestar de les comunitats. UCF s'uneix a la comunitat sanitària per reconèixer i honorar la tasca exemplar de les infermeres, i reafirmem el nostre compromís a treballar junts per millorar les seves condicions laborals i reconèixer el seu valor indiscutible en la societat. Felicitats a totes les infermeres en aquest dia tan especial!

 

img_fonaments_metodologics

Fonaments metodològics per a la recerca clínica

Hores
20h