Continuïtat a la formació de Plans de cura d'infermeria APiC amb un taller pràctic en exploracions físiques
Aquesta setmana, conjuntament entre la Direcció de Cures d'Infermera, Catsalut i UCF s'ha realitzat una jornada informativa, a través de videoconferència, on s'ha presentat una guia pedagògica i materials didàctics per fer un taller pràctic presencial en exploracions físiques.
Prèviament a la jornada es va demanar a les entitats proveïdores de serveis d'Atenció Primària i Comunitària (APyC) que identifiquessin infermeres referents amb capacitat docent com a possibles formadores internes, emplaçant-les així a donar continuïtat a la formació en línia realitzada fins ara, més centrada en l'operativització de la metodologia infermera amb visió holística mitjançant la implementació de Plans de Cures estandarditzats (PCE).
La sessió informativa, presentada per Carme Planas, gerent de cures infermeres, anava adreçada als/les infermers/es referents que hauran d'impartir aquest taller presencial a la seva institució.
Tot i que l'objectiu ha estat presentar-los la guia didàctica i els recursos complementaris dissenyats, per estandarditzar aquesta formació també ha volgut reforçar la importància del taller presencial per assegurar la consecució de la competència professional.
Glòria Serrano, responsable de projectes de formació a UCF, ha explicat el punt de partida i la situació actual del projecte. UCF ha estat l'encarregada de produir els materials formatius i de fer el desplegament de la formació a tot el territori. Recordem que en una primera fase, es va crear el curs en línia de 26 h de Plans de cures estandarditzades per motius de salut aguts, amb casos pràctics i recursos metodològics innovadors, de forma conjunta amb infermeres expertes del grup motor de l'ICS, liderades per Núria Martín.
Durant el 2023, més de 1200 infermeres d'atenció primària de tot el SISCAT han realitzat aquesta formació gràcies als fons Next Generation, i el 2024 s'ha impartit formació a més de 700 infermeres de la xarxa concertada amb fons del Ministeri de Sanitat.
Ja en una segona fase, i també amb l'equip d'expertes, s'ha dissenyat el taller pràctic, que ja s'està testant i impartint amb molts professionals de l'ICS, i que es convida que les entitats proveïdores l'integrin com a part de la formació interna.
La guia pedagògica i els recursos complementaris van ser presentats per Núria Martín com a element imprescindible per estandarditzar la formació dels professionals de tot el territori. Aquests donen orientacions, recursos i pautes per a la impartició del taller de 5 h que permetrà practicar sis exploracions físiques i validar les habilitats adquirides dels participants mitjançant l'aplicació duna llista de verificació que caldrà ajudar que els participants arribin.
La sessió es va tancar amb la participació d'Anna González del CatSalut, reforçant la importància i la conveniència de la realització del taller, i explicant que es realitzarà un seguiment de la formació realitzada a les entitats proveïdora que es proposa.
Esperem que aquesta iniciativa contribueixi a la promoció de la formació continuada per a la millora contínua de l'atenció sanitària, però sobretot a operativitzar la metodologia infermera de la implementació de plans de cures estandarditzats (PCE).