Vés al contingut

Impulsem, conjuntament amb l’ICS, una peça teatral interactiva basada en casos reals de violència masclista pensada per educar i sensibilitzar professionals sanitaris

UCF
Igualtat

La violència masclista (VM), és basa en una estratègia de dominació, l’eina que els homes utilitzen per a mantenir la posició de poder i donar continuïtat a l’ordre tradicional patriarcal de valors adquirits culturalment durant segles.

La  violència masclista, és considerat un problema de salut pública, ja que acaba suposant greus problemes de salut per a les dones que la pateixen, i els professionals assistencials (tant a primària com d’hospital) son una peça clau en la detecció i l’abordatge d’aquests casos.

D’aquí la importància i necessitat de professionalitzar-se per millorar-ne la detecció i per oferir una bona relació assistencial amb la dona que pateix violència masclista tant física, psíquica o sexual.

I, quina és la millor manera per educar i sensibilitzar als professionals? Doncs a través de les EMOCIONS. És per això que dins el projecte formatiu de millora en la detecció i abordatge de la Violència Masclista finançat amb els fons del Pacto de Estado contra La Violencia de Género, projecte liderat pel Servei Català de la Salut i executat per l’ICS i per UCF, iniciem un projecte de TEATRALIZACIÓ interactiu a territori.

Es tracta d’una formació innovadora cocreada entre professionals del teatre i de la salut basada en casos reals i amb un debat posterior.

La teatralització està pensada per representar-la en determinats hospitals i centres d’atenció primària de tot Catalunya, tant públics com concertats. L’Institut Català de la Salut organitzarà cinc sessions pels seus professionals assistencials, i UCF organitzarà quatre sessions a diversos centres concertats durant els mesos de novembre i desembre. Si l’activitat té bona acollida, es preveu noves edicions durant el 2022.

TEATRALIZACIONS

Per tal d’iniciar aquest projecte es va contactar amb la companyia DARA als que es va proposar el projecte de creació de la peça teatral i de la posterior posada en escena a tot el territori català. La conceptualització de la peça teatral ha estat realitzada conjuntament amb UCF i guionitzada pel seu director i dramaturg Roc Esquius.

La tria i guionització dels casos han sigut realitzats amb l’assessorament d’un grup d’expertes referents assistencials a territori en formació i atenció de casos de violència masclista. Els casos aborden temes com la comunicació amb la dona que pateix violència masclista (interpretació de llenguatge verbal i no verbal, abordatge de converses, empatia, confiança..), i qüestions més tècniques com l’ús de diferents eines per valorar el nivell de risc de violència masclista que està patint la dona, la millora del cribratge a la consulta, o el treball en equip per part dels assistencials.

CONTINGUTS

La teatralització contempla la realització de quatre casos o peces. El codi en totes quatre peces, (que a priori tenen una durada entre els 10’’ i 15’’ cada una), és realista, amb una petita proposta en cadascuna d’elles per dotar-les d’”espectacularitat” i fer arribar el missatge d’una manera més directe i especial, de manera que sigui una experiència amb la intenció de calar no només a nivell cognitiu, si no també emocional i vivencial.

Tot i que hi ha 2 casos més orientat a professionals de Primària i 2 casos més orientat a professionals d’Hospitals està pensat perquè siguin adients per tothom, ja que tothom pot aprendre coses.

Aquesta experiència formativa té una durada aproximada de 2 hores, i es divideix en 4 blocs: acollida, presentació dels quatre casos teatralitzats, debat posterior i explicació de les peces formatives disponibles.

La intenció és treballar de manera conjunta amb els responsables de formació de les institucions seleccionades per escollir les persones adients per anar a aquesta activitat i la persona referent al centre en temes de violència masclista, que pugui liderar el debat posterior amb els seus companys per acostar-lo a la realitat de la zona on treballen.

Aquí podeu veure el vídeo promocional.