Vés al contingut

UCF participa amb UManresa en la formació d’estudiants de Medicina de la UVic-UCC

UCF
estudiants medicina curiosity.png
El Dr. Valentí Martínez i Òscar Dalmau, en nom d’UManresa i UCF respectivament, han participat com a docents en la formació d’estudiants de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.
 
Durant la impartició de part de l’assignatura, de manera conjunta s’han utilitzat diferents jocs i dinàmiques participatives amb els estudiants, com ara:
 
  • Curiosity: es tracta d’un joc col·laboratiu que ha servit per evidenciar la necessitat de potenciar competències vinculades al pensament divergent, cooperació, lideratge, comunicació, creativitat, pensament visual, resistència a la frustració, treball sota pressió del temps, entre d’altres.

  • Management Colors: una eina que permet identificar les principals competències que tenen a veure amb el que s’espera dels professionals de salut, així com les competències específiques en la gestió d’un incident crític vinculat a la seguretat dels pacients.

En aquestes dinàmiques s’han prioritzat competències com l’assertivitat, l’empatia, l’escolta activa, el pensament crític, l’anàlisi de problemes i presa de decisions, la motivació, o la intel·ligència emocional. Tanmateix, la principal competència sobre la qual ha pivotat tota l’assignatura ha estat el treball en equip multidisciplinari, i la mateixa metodologia emprada – eminentment pràctica – ha anat encaminada a aquest objectiu.

La clau de l’assignatura no era només posar en valor totes aquestes competències (sovint anomenades transversals o soft skills), sinó connectar-les amb els rols i funcions del que s’espera d’elles i ells en un futur en aquest entorn de canvi i transformació al sector i a la societat, i especialment reflexionar no tan sols quines són, sinó com desenvolupar-les per tal de millorar-les.