Vés al contingut

Visita al Consorci Hospitalari de Vic i a la Fundació Trueta per conèixer casos de bones pràctiques en sostenibilitat ambiental en el sector salut

UCF

El dijous 16 de maig el Consorci Hospitalari de Vic (CHV) va acollir la jornada “La sostenibilitat ambiental en el sector salut: eines i casos pràctics per implantar una estratègia”. La sessió, que formava part del programa formatiu Update de Serveis Generals, coorganitzat per Unió Consorci Formació amb el Consorci Social i de Salut de Catalunya (CSC), es va centrar en conèixer mesures i casos pràctics per aplicar la sostenibilitat ambiental en el sector salut.  

L’esdeveniment va ser dirigit per Anna Fuster, tècnica de medi ambient al CHV i al CSC, i va reunir professionals de serveis generals per discutir eines i casos pràctics per implantar estratègies sostenibles en els serveis sanitaris. Entre els temes tractats, es van incloure la gestió eficient dels recursos, la reducció de residus sanitaris i l'optimització energètica dels centres de salut.  

Anna Fuster va presentar diverses mesures aplicades al CHV referents a la sostenibilitat, com ara la promoció de la mobilitat sostenible amb vehicles d’ús compartit, la incorporació de 17.500 bates reutilitzables fins a 30 vegades o el projecte d’economia circular implantat amb la Fundació Trueta, donant un nou ús de la roba malmesa i substituint empapadors del tub pneumàtic d’un sol ús per protectors de roba reciclats. 

Els assistents, a més, també van tenir l'oportunitat de visitar la mateixa Fundació Trueta, una entitat creada a Vic l’any 1993 que treballa en contra del malbaratament de recursos i recicla l’excedent de medicaments i material sanitari amb tres objectius clars: la cura del medi ambient, la inserció laboral de persones amb problemes de salut mental i la cooperació al desenvolupament. La visita va permetre als participants veure com una organització pot operar de manera sostenible, gestionant eficientment els recursos i minimitzant l'impacte ambiental mentre compleix la seva missió solidària.  

Per concloure la sessió, els participants van poder conèixer de primera mà casos d'èxit i projectes innovadors que ja s'estan implementant en altres hospitals i clíniques, proporcionant una visió pràctica i aplicable per a les seves pròpies institucions. Es van presentar casos d'entitats associades, com la Fundació Hospital Olot i Comarcal de la Garrotxa i l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues, que ja disposen d'Unitats de Salut Mediambiental Pediàtrica.

A més a més, també es va compartir l'experiència de l'Hospital Parc Taulí en el reciclatge de sutures i sèrums, així com la reducció d'embalatges secundaris en els aprovisionaments. Aquestes iniciatives demostren que la sostenibilitat és possible en el sector sanitari, promovent la cura del medi ambient mentre es manté l'excel·lència assistencial. 

 

2024-Update-Serveis-Generals.png

Update Serveis Generals

Formació continuada i especialitzada per a professionals de l’entorn de serveis generals de l’àmbit sanitari