- Inici
- Formació
- Cursos
- Programa de Sostenibilitat
Programa de Sostenibilitat
Característiques del curs
Adreçat a
Comandaments
Direccions Generals i Gerències. Direccions i Persones amb responsabilitat als àmbits econòmic financer, persones, serveis generals, estratègia, assistència... Professionals relacionats amb RSC, ODS, Sostenibilitat.
Modalitats
Presencial
Hores
60h
8 sessions presencials a EADA Business School (Carrer d'Aragó, 204, L'Eixample, 08011 Barcelona) de 7,5 hores cadascuna.
De 9:00 a 16:30 hores.
Inici: Febrer 2025. Fi: Juliol 2025
Preu
1.760€. Bonificable amb FUNDAE.
Competències
Transversal
Pròximes edicions
Presentació
EADA Business School i UCF presenten conjuntament, dins el seu marc de col·laboració, el I Programa de Sostenibilitat pel sector salut i social.
Aquest programa pioner està dissenyat per crear una base sòlida de coneixement i acció en sostenibilitat dins del sector. Amb l’objectiu de capacitar les persones participants perquè liderin el canvi cap a un sistema més segur, sostenible i amb un impacte positiu, el programa aborda qüestions crítiques com la sostenibilitat mediambiental, social i de bon govern.
Dirigit a direccions generals, responsables de finances, recursos humans, serveis generals, estratègia, així com a professionals vinculats amb la Responsabilitat Social Corporativa (RSC), els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i la sostenibilitat en l’àmbit sanitari i social, aquest programa formatiu tractarà temes clau com:
- El desafiament de la sostenibilitat: Volem crear una visió global sobre els reptes ambientals i socials i els ODS.
- L'economia circular: Trobem eines per reduir la petjada de carboni i l’ús de recursos hídrics.
- La governança responsable: Compartim i proposem estratègies per alinear propòsits empresarials amb el valor social.
- L'impacte social de la sostenibilitat: Hem d'integrar objectius socials dins de l’organització, amb èmfasi en la inclusió i la diversitat.
- Innovació i futur: Aplicació de tecnologies disruptives i estratègies per accelerar el canvi.
Objectius d'aprenentatge
- Crear les bases per pensar i parlar sobre la sostenibilitat (social, mediambiental, bon govern) en les organitzacions sanitàries i socials.
- Debatre sobre el paper dels diferents actors en la transició cap a una societat sostenible (responsabilitat, capacitat, legitimitat).
- Explorar el paper de les nostres organitzacions com a vehicle de canvi, tant per mitjà de la seva cadena de valor com per les activitats més generals que poden promoure.
- Explorar les oportunitats de l'economia circular en tots els àmbits de les nostres organitzacions.
- Avançar el full de ruta (activitats, actors, fites, interdependències) per a les nostres organitzacions en la transició cap a més sostenibilitat (social, mediambiental, bon govern).
- Fomentar l'intercanvi de perspectives, la creació conjunta i la posada en comú entre els participants.
- Activar les persones participants perquè liderin canvis per a la sostenibilitat en els seus llocs de treball i en les seves organitzacions.
Contingut
Descobreix el nou programa S3 per avançar en un sistema de salut més segur, sostenible i amb valor social:
Sessió 1 - 6/02/2025*: Dimensionant el desafiament i apuntant a la seva resolució.
Conjuntament amb experts del sector salut i social, aquesta sessió serà dirigida per Desirée Knoppen, directora del Centre de Sostenibilitat i professora a EADA Business School i directora acadèmica d'aquest programa.
En aquesta sessió parlarem de:
- Canvi climàtic i altres límits planetaris.
- La interrelació entre sistemes naturals i socials.
- Desigualtat, responsabilitat i capacitat.
- Els factors ESG (de l'anglès Environmental, Social and Governance, ambiental, social i de governança) i el mesurament de l'impacte mediambiental, social i del govern corporatiu.
- Marcs de mesurament de l'impacte.
- Models macro: perspectives emergents.
Els objectius de la sessió seran:
Crear les bases per pensar i parlar sobre la sostenibilitat (social, mediambiental, bon govern) en les organitzacions sanitàries i socials. Dimensionar els reptes socials i mediambientals a què ens enfrontem. Presentar el desenvolupament en el temps dels marcs de mesurament d'impacte i les entitats involucrades. Repassar els ODS i l'agenda 2030: aliança Catalunya 2030. Debatre sobre els quatre models globals a canviar: model econòmic-financer, model energètic, model d'empresa, model de salut (one health, planetary health).
Sessió 2 - 27/02/2025*: Environment. Transició energètica.
Conjuntament amb experts del sector salut i social, aquesta sessió serà dirigida per Jorge Molinero, director general d'Amphos 21, expert en activitats d'R+D, modelització numèrica avançada per a recursos hídrics, gestió de residus nuclears i operacions mineres i industrials.
En aquesta sessió parlarem de:
- Introducció a l'escalfament global i al canvi climàtic.
- Mitigació d'emissions i adaptació al canvi climàtic.
- La transició energètica i el European Green Deal.
- Models energètics a Europa: el debat de l'energia nuclear i el conflicte amb l'agricultura.
- És possible un sistema energètic 100% verd?
Els objectius de la sessió seran:
Dimensionar el repte del canvi climàtic; elaborar els aspectes clau de la transició energètica; debatre sobre la urgència de la transició energètica; i explorar oportunitats per crear ocupació verda, reduir la dependència energètica i millorar la seguretat energètica.
Sessió 3 - 20/03/2025*: Environment. Economia circular.
Conjuntament amb experts del sector salut i social, aquesta sessió serà dirigida per Jaume Ferrer, director i coordinador del programa «Projecte: Economia Circular Espanya».
En aquesta sessió parlarem de:
- Fonaments bàsics de l'economia circular.
- Eines per apreciar valor circular.
- Iniciatives circulars en el sector salut.
- Aspectes socials associats a l'economia circular.
- Normes internacionals per mesurar les emissions de GEH, inclòs el CDP.
- Abast de mesurament (scope 1, 2, 3).
- Vies de transició per a la descarbonització.
- L'empremta hídrica.
- Visió sistèmica de la gestió de l'aigua.
Els objectius de la sessió seran:
Comprendre els conceptes bàsics de l’economia circular; Fomentar el pensament sistèmic; connectar els diferents actors i fluxos dins l'ecosistema d'actuació; Familiaritzar-se amb les eines clau per a la maximització del valor en el sector salut. Adquirir coneixements sobre eines d’avaluació i seguiment d'iniciatives circulars; Navegar pels conceptes bàsics de petjada de carboni i petjada hídrica; Identificar les «fuites de carboni» i els canvis senzills en el sector salut; I analitzar com reduir la petjada de carboni i la petjada hídrica d'una organització o una família de productes/serveis, en el sector salut.
Sessió 4 - 10/04/2025*: Governance. Propòsit empresarial i estratègia.
Conjuntament amb experts del sector salut i social, aquesta sessió serà dirigida per Federica Massa-Saluzzo, Experta en B-Corp i sostenibilitat, professora i directora de Sostenibilitat de EADA Business School.
En aquesta sessió parlarem de:
- Sostenir o regenerar?
- L'organització com a vehicle de canvi.
- Biaixos i decisions empresarials.
- Doble anàlisi de materialitat.
- El propòsit i l'estratègia de l'organització.
- B-assessment (introducció).
Els objectius de la sessió seran:
Adquirir una visió global de les nostres organitzacions i una comprensió integral del procés de direcció estratègic. Analitzar la dinàmica del sector de salut i adaptar l'estratègia de les forces actives en el sector. Avaluar els mitjans, recursos i competències necessàries per realitzar el propòsit de l’organització. Comprendre i experimentar els dilemes ètics. Desenvolupar la comprensió i la capacitat d'equilibrar el valor per als clients/pacients i el valor per a una gamma més àmplia de parts interessades de la societat.
Sessió 5 - 08/05/2025*: Governance. Gestió de compres i proveïdors per a la sostenibilitat.
Conjuntament amb experts del sector salut i social, aquesta sessió serà dirigida per Anne-Marie Goudeau, especialista en la sostenibilitat en la cadena de subministrament amb àmplia experiència en gestió de projectes amb especial atenció a l'optimització de costos, processos i les oportunitats tecnològiques.
En aquesta sessió parlarem de:
- Definició i principis de les Compres Sostenibles.
- El pes dels proveïdors Scope 1,2,3.
- Sostenibilitat en la selecció de proveïdors i solucions (Sourcing Process i Crowdsourcing).
- Sostenibilitat en les estratègies de categories i proveïdors (Category Management i SRM).
- Implementació dels principis de Sostenibilitat en Compres i indicadors clau d'acompliment.
Els objectius de la sessió seran:
Parlar del pes i rol dels proveïdors i de la cadena de subministrament quant a sostenibilitat. Explorar com dur a terme una efectiva gestió de Compres & Proveïdors per assolir els objectius de sostenibilitat de l'empresa. Compres per a una economia circular.
Sessió 6 - 29/05/2025*: Social. La dimensió social.
Conjuntament amb experts del sector salut i social, aquesta sessió serà dirigida per Carla Romeu, experta en l'impacte social i professora d'EADA que treballa per crear un món més resistent, sostenible i just.
En aquesta sessió parlarem de:
- Combatre la desigualtat: una agenda per a l'acció empresarial.
- Diversitat i inclusió (per ex., de persones/professionals LGTBI).
- Ampliant perspectives i casos de bones pràctiques:
- Pagar i promoure salaris dignes.
- Proporcionar condicions de treball segures.
- Crear un lloc de treball i una cadena de valor diversos, equitatius i inclusius.
Els objectius de la sessió seran:
Explorar la faceta S dins d'ESG. Apreciar els impactes socials al llarg de la cadena de subministrament del sector salut. Debatre la integració d'objectius socials dins de l'organització. Explorar les interrelacions amb l'economia social i solidària. Elaborar el paper del lideratge en la recerca de l'impacte positiu social.
Sessió 7 - 19/06/2025*: Social. Mesurament de l’impacte.
Conjuntament amb experts del sector salut i social, aquesta sessió serà dirigida per Jordi del Bas, especialista en avaluació de programes i polítiques europees i metodologies d’impacte.
En aquesta sessió parlarem de:
- Fonaments del mesurament i gestió de l'impacte.
- Introducció a eines de mesurament de l'impacte social (ToC, SROI, SIA).
- La perspectiva sistèmica en el mesurament i l'avaluació en l'àmbit de la salut: tendències a Europa.
- Mesurament aplicat a la pràctica - (insums, productes, resultats).
- El mesurament aplicat a la pràctica - (indicadors i aproximacions).
- El concepte de valor.
Els objectius de la sessió seran:
Mirar les organitzacions a través de la lent de la gestió de l'impacte. Apreciar el mesurament com un vehicle per poder gestionar l'impacte. Practicar amb metodologies de mesurament d'impacte. Debatre casos reals del sector salut.
Sessió 8 - 10/07/2025*: Futur. Accelerar el canvi.
Conjuntament amb experts del sector salut i social, aquesta sessió serà dirigida per Ana Simón, és gerent d'Innovació Oberta i Disrupció a Catalunya Exponencial d'ACCIÓ per a la gestió del canvi i innovació en sostenibilitat.
En aquesta sessió parlarem de:
- Les tecnologies exponencials i el seu impacte.
- El model d'organització exponencial i el propòsit transformador massiu.
- L'estratègia d'innovació disruptiva i exponencial a l'empresa.
- La gestió del canvi.
Els objectius de la sessió seran:
Comprendre l'evolució del panorama mundial in termes d'innovació. Aprendre el marc Purpose Launchpad i la seva aplicació en iniciatives centrades en la sostenibilitat. Aprofundir en les principals metodologies d'innovació, com Design Thinking i Exponential Organizations (ExO). Debatre sobre la gestió del canvi: comunicació, mitigació de les resistències al canvi, lideratge i equips.
*Les dates poden canviar per motius de l'organització. En tal cas, sereu avisats al més aviat possible.
Metodologia
Amb un format presencial a EADA Business School, aquest programa de Sostenibilitat és dirigit acadèmicament per Dra. Desirée Knoppen, especialista en sostenibilitat i membre del Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible a Catalunya i professora d'EADA Business School. També hem comptat amb la col·laboració de Marta Moles i Anna Fuster del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Rosa Vidal de la Unió, Associació d’Entitats Sanitàries i Socials.
El programa formatiu serà impartit per un conjunt d'experts i expertes per aportar una visió àmplia i aplicada sobre la sostenibilitat, facilitant als participants l’adquisició d’eines i perspectives innovadores per afrontar els reptes del futur.
- 8 Sessions presencials a EADA Business School (carrer d'Aragó, 204, L'Eixample, 08011 Barcelona).
- Inici: Febrer 2025. Fi: Juliol 2025.
- Durada: 7,5 per sessió. De 9:00 a 16:30 hores.
- Total durada programa formatiu: 60 hores.
Avaluació
Els requisits indispensables per superar el programa són l'assistència mínima del 80% a les sessions que conformen el programa.
La persona participant podrà justificar la falta d’assistència sempre que quedi recollida a les causes justificables següents: malaltia, defunció d’un familiar fins a segon grau de consanguinitat, obligació d’assistència a procediments de compliment de responsabilitat com a ciutadà, permís laboral per matrimoni o baixa maternal. Per tant, no s’acceptaran justificants de caràcter laboral o que no es recullin en les especificacions anteriors.
Acreditació
Els i les participants de tot el programa rebran un certificat emès per EADA Business School i per UCF.
Creació conjunta del programa: