Pasar al contenido principal

La salut de les dones al centre: Celebrem del Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones

UCF
Igualtat

Cada 28 de maig es commemora el Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones, una data clau per reflexionar sobre la importància de promoure la salut femenina a escala global. Aquesta jornada busca posar en relleu els desafiaments específics que afronten les dones en matèria de salut, des de les malalties cròniques fins als problemes relacionats amb la salut mental, passant per les desigualtats en l'accés als serveis sanitaris.  

Enguany, Bioinfo4women, programa de dones en ciència del Departament de Ciència de la Vida del Barcelona Supercomputing Centre (BSC), se suma a aquesta commemoració organitzant la Setmana de Conscienciació sobre la Salut de la Dona (WHAW), que tindrà lloc del 23 al 30 de maig. A UCF compartim aquesta iniciativa, que inclou un ampli ventall d'activitats destinades a sensibilitzar i educar la societat sobre diversos aspectes de la salut femenina. Amb un programa divers i enriquidor, Bioinfo4women vol crear espais de diàleg i coneixement que contribueixin a una millor comprensió i atenció de la salut de les dones. 

Dia-Internacional-Acció-Salut-Dones.jpg

Un dels punts destacats d'aquesta setmana és la presentació d'infografies informatives que il·lustren dades importants sobre la salut femenina. La primera infografia destaca que el sexe és una de les variables més influents en els canvis d'expressió gènica. Això és especialment rellevant en teixits que experimenten canvis hormonals, com la glàndula pituïtària, però també afecta altres òrgans com el fetge i el ventricle esquerre del cor. Aquest coneixement és fonamental per desenvolupar tractaments més personalitzats i efectius per a les dones. 

Una altra infografia important revela que les dones tenen un 60% més de risc d'experimentar interaccions tòxiques entre fàrmacs comparades amb els homes. Aquest risc pot augmentar fins al 90% quan només es consideren casos de reaccions adverses importants. Això es deu al fet que les dones sovint reben prescripcions de fàrmacs que interactuen de manera negativa. Aquestes dades subratllen la necessitat d'una major consciència i ajustament en la prescripció mèdica per a les dones, per tal de reduir els riscos associats als tractaments farmacològics. 

La tercera infografia aborda les diferències de gènere en el diagnòstic de l'autisme. En els homes, l'autisme sovint es manifesta com a "trastorn oposicionista desafiant" i hiperactivitat, mentre que en les dones es presenta més sovint amb depressió, ansietat i desregulació emocional. Les dones amb puntuacions altes en el Trastorn de l'Espectre Autista són menys propenses a ser diagnosticades que els homes. Aquesta manca de diagnòstic adequat pot portar a una manca de suport i tractament necessari per a les dones afectades. 

L’agenda d’activitats per celebrar la Setmana de Conscienciació sobre la Salut de la Dona 

La setmana s’inaugurarà el 23 de maig a les 12.00 h amb el seminari web “Diferències i Desigualtats: Realitat o Ficció. Invitació a la Medicina amb Visió de Gènere”, a càrrec de Mercè Botinas, doctora al Centre de Diagnòstic i Tractament i al Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris CAPS, així com experta reconeguda en el camp de la salut femenina i defensora de la medicina de gènere 

L’esdeveniment analitzarà com la falta de visió de gènere en els tractaments mèdics implica desigualtats en l’atenció, qualitat de vida i mortalitat de les dones. El seminari web és gratuït i se celebrarà en format híbrid a l’Auditori del Barcelona SuperComputing Center i via l’aplicació Zoom amb inscripció prèvia 

A més, durant tota la setmana es difondran píndoles informatives que exploraran la intersecció entre salut i art, oferint una visió multidisciplinària que ressalta la importància de considerar diferents dimensions en l'atenció sanitària de les dones. 

La connexió entre l’art i la ciència també s’explorarà a la taula rodona “Descobrint el Silenci: Diàleg Art i Ciència sobre la Salut de la Dona”, que se celebrarà el 27 de maig a les 18.30 h a la Fundació Úniques, a Barcelona.  

La jornada, que és gratuïta i requereix inscripció prèvia, reflexionarà sobre la salut de la dona mitjançant un diàleg entre artistes i científiques. La taula, que moderarà Simona Giardina, responsable de coordinació científica per a la gestió de dades de ciències de la vida Barcelona Supercomputing Center i Bioinfo4Women, comptarà amb les següents participants: 

  • Ana Rodriguez-Arana, investigadora principal i cap de diagnòstic per imatges de les malalties de la dona Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus. 

  • Charela Diaz, dona artista evolutiva. 

  • Laura Cid Sagarra, artista plàstica multidisciplinària. 

  • Maria F. Rodero, estudiant de doctorat Universitat de València i Barcelona Supercomputing Center. 

Un cop finalitzada la taula rodona, es projectarà la peça d'art “My Word” de Carme Puche Moré, amb presència de la directora. 

La setmana culminarà el 30 de maig a les 12.00 h amb el seminari web de cloenda “Diferències de sexe i gènere en la demència i la malaltia d’Alzheimer”, impartit en anglès per la Dra. Shireen Sindi, professora associada i coordinadora d'investigació basada en dades al Centre d’Investigació de l’Alzheimer de l’Institut Karolinska, a Suècia. L'acte se celebrarà en format híbrid a l'Auditori del BSC i a través de l’aplicació Zoom amb inscripció prèvia. 

L'agenda completa de les activitats i les inscripcions gratuïtes estan disponibles en línia, oferint una oportunitat única per a totes aquelles persones interessades a participar i contribuir a aquesta causa tan important. 

El Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones és una ocasió crucial per recordar la necessitat de continuar treballant per una salut equitativa i de qualitat per a totes les dones. Des d’UCF donem suport a iniciatives com les organitzades per Bioinfo4women, que són exemples de com es poden crear espais de reflexió i acció que contribueixin a aquest objectiu comú.