Vés al contingut

25 de novembre: UCF reafirma el seu compromís amb la igualtat i l’eliminació de la violència contra les dones

UCF

El Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, establert per les Nacions Unides, no només és un moment per reflexionar, sinó també per actuar i reforçar el compromís amb la prevenció i l’erradicació de la violència masclista, que afecta milions de dones i nenes a escala global:

  • La violència contra les dones: una realitat global alarmant 

Segons Nacions Unides, cada deu minuts, una dona perd la vida a mans de la seva parella o exparella. Aquesta dada esfereïdora recull una de les principals realitats del 2023, posant de manifest l’urgència d’actuar per erradicar aquesta xacra mundial.  

Amb el lema “Cada 10 minutos una mujer es asesinada. #NoHayExcusa. ÚNETE”, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones de 2024 fa una crida a la mobilització de tota la societat.  

L’objectiu és revitalitzar els compromisos i exigir responsabilitat i mesures concretes als responsables polítics i institucionals per posar fi a la violència masclista. 

  • A Espanya: dades que exigeixen acció immediata 

En l’àmbit estatal, Amnistia Internacional destaca la necessitat de mesures urgents davant una realitat que no cessa.  

Aquesta campanya posa el focus en la responsabilitat de les institucions i en la importància de no normalitzar la violència masclista, oferint eines per a la sensibilització i el suport a les víctimes.  

  • A Catalunya: una radiografia dels casos de violència masclista que s’han produït  

Segons dades de l’Agència Catalana de Notícies, el sistema de salut català va atendre 10.805 dones víctimes de violència masclista durant el 2023, un 5,22% més que l'any previ.  

A més, durant el 2024, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha intervingut en 523 casos de dones amb sospita de violència sexual. Aquestes xifres evidencien la necessitat de reforçar els mecanismes d’atenció, protecció i prevenció per erradicar aquesta violència estructural.  

Aquestes dades són un reflex de la magnitud del problema i reforcen la necessitat d’un compromís col·lectiu per posar fi a la violència contra les dones, que és, sense dubte, una de les principals prioritats socials i polítiques del nostre temps. 

 

Dia_Internacional_Eliminacio_Violencia_Dones_25N

 

L’aposta per a la formació d’UCF 

És per aquest motiu que a UCF treballem per convertir la formació i la sensibilització en motors de canvi, amb l’objectiu de transformar tant les institucions com les i els professionals del sector salut i social en protagonistes actives d’una societat més equitativa i justa. 

Aquest 2024, hem reforçat el nostre compromís amb la igualtat mitjançant accions formatives que aborden la prevenció de la violència en àmbits laborals, socials i familiars. Aquestes iniciatives no només donen suport als i les professionals, sinó que també ofereixen a les institucions eines pràctiques per promoure un entorn més segur i inclusiu: 

  1. Pla de formació en igualtat i prevenció de la violència 

Seguint els principis de la Llei orgànica 3/2007 d’igualtat efectiva, UCF ha dissenyat una àmplia oferta formativa amb un conjunt de persones expertes en la temàtica i amb professionals de la pedagogia. L’oferta formativa s’ha estructurat en les següents temàtiques: 

  • Sensibilització en matèria d'igualtat, assetjament i violència en el treball. 
  • Formació per a comissions d'igualtat per implementar i gestionar plans d'igualtat. 
  • Implementació del pla d'Igualtat per a la comissió d'Igualtat. 

  • Processos de selecció inclusiva. 

  • Llenguatge inclusiu/no sexista. 

  • Interseccionalitat. 

La metodologia de l’oferta formativa ha combinat formacions presencials i online i també teoria i pràctica, facilitant que les persones participants integrin els coneixements en el seu entorn professional mitjançant casos reals i espais de reflexió grupal.  

Des de 2022 i fins a 2024, aquesta oferta formativa ha permès arribar a més de 1.280 professionals, generant un impacte tangible en institucions sanitàries que han implementat accions positives per promoure la igualtat. 

  1. Programa de Talent Femení: Lideratge per a dones professionals: 

76 dones de Lleida, Reus i Manresa han cursat el Programa de Talent Femení, amb l’objectiu de potenciar les seves competències professionals i de lideratge. Aquest projecte busca trencar el sostre de vidre, garantir una representació equitativa i promoure models de lideratge femení en el sector salut i social. Aquesta iniciativa reforça el rol de la dona en la presa de decisions i en posicions d’alt impacte dins del sector. 

  1. Formació per a referents de violència masclista 

Amb 150 places disponibles, el Curs introductori per a professionals referents de violència masclista i violències vers la infància i adolescència als CSMIJ ha estat una fita destacada aquest novembre. Aquesta formació és essencial per dotar professionals de la salut mental infantil i juvenil amb eines específiques per prevenir i gestionar situacions de violència, assegurant una resposta adequada i sensible a les necessitats de les persones afectades. 

 

Resultats i reptes de futur 

UCF mostra el seu desig de continuar ampliant l’oferta formativa, incloent-hi noves temàtiques relacionades amb la igualtat, i seguir acompanyant professionals i institucions en el desplegament d’accions formatives eficaces per combatre la violència de gènere i promoure una cultura equitativa i justa. 

 

Compromís per un futur lliure de violència 

Aquest 25 de novembre, UCF vol recordar que la formació és una eina clau per prevenir la violència i construir una societat igualitària. Com a institució formativa, reafirmem la nostra missió d’acompanyar les i els i els professionals del sector de la salut i social amb programes que marquen la diferència. 

T’hi sumes? Consulta la nostra oferta formativa i participa en la transformació cap a un sector més inclusiu i equitatiu. Cada acció compta per posar fi a la violència de gènere. 

 

Recursos d'UCF: