El 79% de l’alumnat de 2024 del programa “Prescriu-te el català” ha aprovat les proves oficials
El programa formatiu “Prescriu-te el català” va néixer el 2024 amb l’objectiu de garantir una comunicació efectiva entre els i les professionals sanitaris i els i les pacients. Es vol promoure l’ús del català en l’entorn sanitari, un aspecte clau per oferir una atenció sanitària de qualitat i que garanteixi els drets lingüístics de les persones ateses al sistema sanitari públic. El programa va ser impulsat pel Departament de Salut en col·laboració amb els departaments d’Empresa i Treball, Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya (CPNL) i Unió Consorci Formació.

L'edició de 2024 es tanca amb uns resultats excel·lents: el 79% de les persones participants han superat les proves oficials del seu nivell de català. Unes proves organitzades per primer cop pel Departament que van tenir lloc a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa i que concretament ha tingut aquest percentatge d'alumnes que han aprovat per nivells:
- 84% en el nivell B1
- 76% en el nivell B2
- 75% en el nivell C1
Tal com vam anunciar a la nostra notícia anterior, més de 1.600 professionals s’han inscrit a l’edició 2025. Una de les principals novetats d’enguany és la incorporació d’un nou nivell inicial, el nivell A2, per a persones sense coneixements previs de català, amb l’objectiu de fer créixer encara més l’abast i l’impacte del programa. Destaca la continuïtat de l’alumnat, ja que molts dels participants de l’edició anterior han decidit continuar avançant en el seu itinerari formatiu. Està previst que les proves oficials que farà el Departament de Salut corresponents als quatre nivells d’aquesta segona edició tinguin lloc entre gener i febrer del 2026.
El programa formatiu de català segueix les indicacions del Pla per garantir el coneixement i l’ús del català en el sistema públic de salut de Catalunya 2024-2026 i té la voluntat és reforçar la qualitat i seguretat assistencials i respondre a les necessitats tant dels professionals com de la ciutadania. Com s'indica a la introducció d'aquest Pla:
La llengua és un factor clau de comunicació que condiciona la qualitat de les cures i la prestació del servei, per no comprometre l'eficiència de l'atenció i la seguretat dels pacients i per contribuir al seu benestar. Aporta, doncs, una visió humanitarista de la salut, a partir d’evidències científiques, que indiquen que cuidar els usuaris i pacients també és tenir cura de la seva llengua.
En l’àmbit sanitari, adaptar-se a la llengua del pacient afavoreix el bon desenvolupament de la tasca del personal sanitari i és una mostra de disponibilitat lingüística. És un factor que condiciona la mateixa assistència:
- Afavoreix la comunicació adequada entre el pacient i el personal assistencial.
- Propicia la confiança del pacient en els professionals.
- Reforça la seguretat de l’acte assistencial. Sobretot en àmbits com l’atenció pediàtrica i en col·lectius com els de la gent gran, en situació de vulnerabilitat amb malalties cròniques, mentals, ingressades en centres d’atenció intermèdia o que es troben en situació de final de vida.
El pla assenyala que hi ha estudis internacionals que demostren amb evidència científica que la comunicació insatisfactòria amb els pacients és la font principal d’errors mèdics evitables, especialment en l’atenció clínica aguda.
Amb el programa "Prescriu-te el català" i altres activitats formatives com ara cursos d’acolliment lingüístic per a residents i professionals sanitaris es referma el compromís amb l’ús normal de la llengua catalana al sistema sanitari públic.