Formar-se per garantir el dret a morir dignament. Cursos per atendre les demandes creixents d'eutanàsia

Documental 30 minuts "La bona mort"
L’eutanàsia és un dret. Però, estem preparats per garantir-lo? Descobreix els cursos d'UCF que et poden ajudar a afrontar aquest repte professional.
Recentment, TV3 va emetre el documental “La bona mort” seguit d’un debat conduït per Núria Solé, va reunir professionals de la medicina, el dret i l’ètica per analitzar la implementació de la llei de l’eutanàsia a Catalunya. En aquests programes es donaven a conèixer dades tan rellevants com que:

Debat a TV3 posterior al documental "La bona mort" sobre eutanàsia.
-
A Catalunya, gairebé una persona al dia demana l’eutanàsia.
-
Des que la Llei Orgànica 3/2021 va entrar en vigor, les peticions han crescut exponencialment: només el 2024, les sol·licituds han augmentat un 60%.
-
Tot i això, una tercera part dels sol·licitants mor abans que se’ls pugui aplicar.
-
A Catalunya 824 persones han sol·licitat l'eutanàsia, des que es va aprovar la llei el 2021 fins al 2024. Però només s'ha aplicat a 361 malalts, és a dir, a gairebé el 44% dels qui l'han demanat.
-
L’àmbit de l’atenció primària concentra el 62% de les peticions.
Segons Albert Planes, metge de família i vocal de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC), que va participar en el debat de TV3 i és un dels autors dels cursos d'UCF, indica que els retards a vegades no són per negligència i posa atenció en la difícil tasca dels professionals que fan l'acompanyament:
"El professional està entomant una prestació a la qual no està acostumat. Han estat formats per salvar vides i per ajudar la gent a viure. Ajudar a morir i, fer-ho activament, és una situació que crea als professionals sensació de por. I necessita també temps."
La manca de formació, de temps i de suport emocional en els i les professionals sanitaris, són els principals problemes que es troben per afrontar el repte de la nova realitat assistencial.
Formació per afrontar el repte de la nova realitat assistencial
UCF ofereix quatre cursos específics per ajudar els professionals de la salut a comprendre i aplicar la llei de manera segura i empàtica. Estan pensats tant per a professionals directament implicats com per a qui ha de donar informació o acompanyar emocionalment. Els cursos inclouen:
Professionals sobrepassats: quan el dret topa amb la realitat
En el programa especial de TV3, metges i metgesses de família denuncien que s’enfronten a situacions molt complexes sense prou suport ni temps per abordar-les. Com explica la Dra. Olga Arcos, CAP Balsareny al documental “La Bona mort”:
“La primera vegada vaig estar a punt de fer-me objectora perquè emocionalment és molt intens. Cal fer-ho acompanyat i amb l’agenda alliberada”.
La càrrega burocràtica i emocional és elevada, i no sempre hi ha coordinació entre equips per gestionar el procés amb garanties. En el documental i el debat posterior es destacaven punts claus per als professionals de l’àmbit sanitari:
- Els professionals s'enfronten a moltes visites domiciliàries i tasques burocràtiques que han de fer dins l'horari laboral.
- Alguns se senten sols i necessiten ajuda en la gestió emocional que suposa atendre els pacients i família.
La formació els pot ajudar a gestionar millor aquestes emocions. Els cursos aborden justament el coneixement del marc legal, la comunicació amb pacients i la família, i en el curs d'Entrevista clínica, un dels exemples pràctics tracta justament un cas d'eutanàsia.
L’eutanàsia no és una excepció, és un dret

Dades sobre eutanàsia a Catalunya de 2021 a 2024.
Tal com destaca Clara Pareja en el documental, Directora d’Ordenació Sanitària, “La llei no és només per casos excepcionals, cada cop s’anirà instaurant més a la nostra societat”.
Assumpta Ricart, de l’Àrea Assistencial Servei Català de la Salut recorda que l’eutanàsia s’ha d’entendre com una nova prestació sanitària i que el sistema de salut està obligat a garantir-la. “L’objecció de consciència dels professionals està prevista, però no t’eximeix d’informar el pacient que t’ha demanat l’eutanàsia”, recorda. Això implica que els i les professionals sanitaris han d’estar preparats.
Forma’t amb UCF: coneixement, confiança i suport
Els cursos de UCF estan dissenyats no només per donar seguretat jurídica, sinó també eines de gestió emocional. Perquè acompanyar en aquest procés és un acte d’amor, com diu el Dr. Xavier Busquet, metge pal·liativista referent en Eutanàsia:
“El pacient tria com vol morir. Nosaltres l’acompanyem”.
👉 Inscriu-t’hi ara i prepara’t per garantir un dret que cada vegada més persones demanen.