Vés al contingut

Llançament del Programa de Sostenibilitat: el futur del sistema sanitari

Sostenibilitat
Lideratge i gestió
Aprenentatge en salut
UCF

El dimarts 10 de desembre es va presentar el I Programa de Sostenibilitat, un nou programa formatiu creat conjuntament per UCF i EADA que té com a objectiu proporcionar formació de qualitat per liderar la transició cap a un sistema de salut segur, sostenible i amb valor social (S3). Aquest esdeveniment es va celebrar a l'auditori del Banc de Sang i Teixits, un referent europeu en sostenibilitat i disseny. 

A la presentació va quedar palès que necessitem repensar els nostres models organitzatius perquè, com ja deia l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 2018, “el canvi climàtic és la major amenaça sanitària a la qual s'enfronta humanitat en el segle XXI”. Amb aquesta cita, Desirée Knoppen, coordinadora acadèmica del programa, doctora i especialista en sostenibilitat i membre del Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible a Catalunya i professora d'EADA Business School, ens recordava els fets recents a València i les afectacions que han tingut: “Hem de ser intel·ligents i prendre bones decisions sobre sostenibilitat perquè impacten en la nostra salut, societat i economia”. La formació és vital per alinear les organitzacions amb els reptes eco-socials que tenim al davant. De fet, l’Aliança Catalunya 2030 pretén crear “un futur que no deixi ningú enrere i no superi la capacitat de càrrega de la natura”, contribuir a fer del món un lloc millor.  

8 sessions del programa de Sostenibilitat d'UCF amb EADA de 2025 en GIF

Aquest programa formatiu en sostenibilitat aborda aspectes clau com la transició energètica, l'economia circular, la governança responsable i la innovació, oferint un enfocament integral i pràctic. S’adreça a comandaments, direccions generals i professionals amb responsabilitat en àmbits com finances, persones, estratègia, i responsabilitat social corporativa. Està pensat per dotar-los de les eines i coneixements necessaris per integrar la sostenibilitat en el dia a dia de les seves institucions i es realitzarà en 8 sessions de 7,5 hores que tractaran dels grans temes que preocupen a les entitats en l’actualitat:  

  1. Dimensionant el desafiament i apuntant a la seva resolució. 

  1. Environment. Transició energètica.  

  1. Environment. Economia circular. 

  1. Governance. Propòsit empresarial i estratègia. 

  1. Governance. Gestió de compres i proveïdors per a la sostenibilitat. 

  1. Social. La dimensió social. 

  1. Social. Mesurament de l’impacte. 

  1. Futur. Accelerar el canvi. 

El programa compta també amb la col·laboració de Rosa Vidal de La Unió Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, i Marta Moles i Anna Fuster del Consorci de Salut i Social de Catalunya. És important formar-se en sostenibilitat, en paraules de Ramon Massaguer, Membre del Consell d'Administració d'UCF i director general de la Fundació Puigvert, perquè “ajudarà a dur a terme les accions decidides que són necessàries per abordar els reptes mediambientals i socials. Destacava en la seva presentació que les organitzacions sanitàries tenen un paper crucial en aquesta transformació.  

Joan Ramon Grífols, director Mèdic al Banc de Sang i Teixits (BST) i Jaume Vives Pons - Adjunt de Direcció d'Operacions i Enginyeria al BST, van reafirmar el compromís de l’entitat amb iniciatives com l'ús de refrigeració sostenible, que ha reduït significativament les emissions de CO₂ i el consum energètic. Aquest compromís es fa palès, per exemple, invertint en futur, ja que un elevat percentatge de la inversió en el BST consisteix en la compra d’equipament i aparells mèdics que aportin automatització sense comprometre l'entorn. També s’aconsegueix optimitzant processos i amb la recerca constant de tecnologies i maneres de fer més sostenibles. 

A més, és important la consciència col·lectiva tal com mostren iniciatives educatives com el projecte “Aprèn, Participa i Dona” per fomentar la donació dels joves. D’aquests projectes en van poder conèixer els detalls les persones assistents a la presentació que també van fer la visita per les instal·lacions del banc de sang, organisme públic català que lidera processos de sostenibilitat a través de les seves activitats en donacions, teixits i cèl·lules.  

El Programa de Sostenibilitat s’inicia el febrer del 2025 amb 60 hores de formació presencial a EADA. Jordi Díaz, director General i Dean d’EADA Business School, destacava la importància del reskilling, del reciclatge de les actuals persones que porten les direccions de sostenibilitat. Ana Sedano, la gerent d’UCF, també va recordar a la seva intervenció que aquesta és l’ocasió per a professionals que volen liderar el canvi cap a un sector sanitari més responsable i amb valor social.  

Aquelles persones líders de les institucions que vulguin sumar-se al repte d’estar al capdavant de les polítiques de sostenibilitat a les seves institucions: persones que volen formar-se en transició energètica, propòsit empresarial, dimensió social, economia circular, gestió de compres i proveïdors i en l'impacte que totes aquestes decisions tenen en les nostres entitats i en el nostre món, no poden perdre l'oportunitat de formar part d’aquest canvi transformador.  

No et perdis el videoresum de l'acte aquí:

Programa Sostenibilidad UCF i EADA

Programa de Sostenibilitat

Hores
60h
Modalitats
Perfils professionals