Més de 3700 professionals de la salut inicien els cursos “Prescriu-te el català” per poder millorar el seu nivell de competència lingüística i la qualitat assistencial
A partir d’avui, 3 d’abril, fins a novembre, un total de 3.711 professionals del sector sanitari comencen cursos “Prescriu-te el català”. UCF impartirà tres nivells de cursos gratuïts i en línia amb continguts especialment dissenyats per l’àmbit sanitari i social pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El Departament de Salut, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) del Departament d’Empresa i Treball, el Departament de Cultura i el CPNL participen en aquesta iniciativa del Govern. “L'èxit de la convocatòria respon a l’esforç fet per normalitzar l’ús i el coneixement de la llengua catalana al sistema de salut”, tal com subratlla el conseller de Salut, Manel Balcells.
El 33% de les persones inscrites pertanyen al col·lectiu mèdic i el 20% al d’infermeria. Com explica a TV3 la cirurgiana maxil·lofacial de l’Hospital Parc Taulí, Laura Pozuelo, és important poder aprendre el català en un context específicament sanitari. Comprendre i parlar la llengua dels pacients és una part central i indissociable de la qualitat assistencial, ja que en pot dependre l’encert del diagnòstic i del tractament, i en definitiva la curació. Això fa que la competència comunicativa i lingüística sigui una part inherent i indissociable de la competència professional al sector salut i social. Personal d’administració, treball social, zeladors i d’altres col·lectius també es formaran a la plataforma d’UCF amb els materials didàctics específics i singularitzats per a l’àmbit sanitari que ha elaborat el CPNL corresponents als nivells elemental (B1), intermedi (B2) i suficiència (C1). Es tracta d'activitats autocorrectives i unitats d'aprenentatge amb imatges, lèxic, fraseologia i situacions comunicatives pròpies del món de la salut.
Veieu també els testimonis de l’infermer de l’Hospital Parc Taulí, Daniele Cristiano, i de la directora del CAP La Serra, Paula Gómez Iparraguirre. Han explicat a l’equip d’informatius de TV3 les seves motivacions per fer aquest curs de català, com poder atendre els pacients sense l’estrès afegit de la manca de compressió de la llengua o els errors de comunicació amb els pacients.
El 53% cursaran el nivell elemental de llengua catalana (B1) per l’atenció sanitària, el 37% el nivell de suficiència (C1) i el 10% el nivell intermedi (B2). Per gènere, el 73% són dones. Per edats, la mitjana dels sanitaris que fan el curs és de quaranta-dos anys; la persona més gran en té 69 i la més jove, 19.
Cada professional participa, en grups d’unes 20 persones, en un dels tres itineraris. La durada de la formació és de 100 hores entre 60 hores modalitat en línia i 40 hores en modalitat videoconferència amb activitats i pràctiques orals i de conversa. Per portar a terme la formació d’aquest programa s’han contractat un total de 45 professors, 6 dels quals duran a terme també la coordinació. En finalitzar la formació, els i les professionals rebran un certificat d’aprofitament i podran optar a un examen que el Departament de Salut convocarà i que els permetrà obtenir una titulació oficial equivalent a les de la Secretaria de Política Lingüística.