Vés al contingut

UCF participa en el III Congreso de Igualdad y Recursos Humanos del Sector Salud a Santa Cruz de Tenerife

UCF
Igualtat
Lideratge i gestió

UCF va assistir al III Congreso de Igualdad y Recursos Humanos del Sector Salud, celebrat a la ciutat de Santa Cruz de Tenerife els dies 23, 24 i 25 d’octubre.  

Sota el lema 'El recurso clave: las personas', els temes i reptes que es van plantejar durant el congrés van ser molt diversos. Les principals qüestions que es van anar tractant van ser l’abordatge del lideratge femení en el sector sanitari, la necessitat cada cop més latent de replantejar les condicions laborals de les professions sanitàries per a fer-les més atractives de cara a les noves generacions que contemplen altres necessitats i preferències al marge de la professió (oci, conciliació, etc.), promocionar i fer més visibles els llocs de treball que no estan tan sol·licitats, sobretot en el sector rural; també hi va haver espais on es va parlar de la síndrome de burnout i la necessitat d’atendre la salut mental dels professionals i, finalment, es va emfatitzar la importància de la IA i la tecnologia en el sector de RRHH i, de forma més concreta i mostrant alguns exemples d’èxit, la digitalització de les dades dels currículums dels professionals de l’àmbit sanitari amb el propòsit d’agilitzar la presentació de sol·licituds o convocatòries de llocs de treball.  

Congreso-Tenerife.jpeg

Igualtat, lideratge, gestió del canvi i situació de la professió sanitària a Europa 

Cal emfatitzar les tres conferències que es van realitzar durant els tres dies de congrés, les temàtiques de les quals, tot i ser diferents, lligaven amb el seu objectiu temàtic. Per una banda, va intervenir la magistrada especialitzada en violència de gènere i membre del Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Género del Consejo General del Poder Judicial, María Auxiliadora Díaz Velázquez. La seva exposició 'La violencia de género como manifestación de desigualdad', que bona part es va basar a comentar exemples de casos del seu dia a dia, va deixar palesa la importància del paper dels professionals sanitaris a l’hora de poder actuar davant de qualsevol indici de violència de gènere 

La segona conferència, titulada 'Gestión del cambio: cómo liderar sin resistencias', va ser protagonitzada per Juan Ferrer Cárdenes, consultor especialitzat en gestió del canvi a través de les persones. La seva intervenció va convidar el públic a reflexionar sobre què s’entén per lideratge per arribar a la conclusió que el líder ha de ser un facilitador del canvi i ha de promoure el lideratge de tots i cada un dels membres de dins l’organització. 

La darrera conferència, 'Situación del personal estatutario en Europa, cómo salir de la actual crisis', liderada per Miguel Ángel Ponce González, Cap de la Unitat de Recursos Humans per a la Salut i Serveis de Salut de l’Oficina Regional de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa ens va presentar un mapa, amb moltes dades contrastades, de la situació laboral en l’àmbit sanitari europeu i va explicar alguns exemples d’èxit de com ho han resolt (o ho estan resolent) altres països d’Europa i de la resta del món. 

La seva xerrada va aportar moltes dades que demostraven que, malgrat el que s’acostuma a pensar, en realitat no hi ha èxode de metges i altres professionals sanitaris a Espanya, que el que falta és interès per cobrir certes vacants, sigui per les condicions laborals o bé perquè estan ubicades en zones rurals, etc., que cal replantejar el model de contractació cap a noves generacions i buscar alternatives atractives per resoldre la manca de professionals que es preveu que hi haurà en un futur recent, degut a la jubilació de molts d’ells i elles. 

La participació d'UCF en el congrés

Des d’UCF vam participar, per una banda, de la mà d’Òscar Dalmau a la taula 'Igualdad y bienestar. Retos. Buenas prácticas de cuidado al profesional. Retos para mejorar el clima laboral. Abordaje de los conflictos interpersonales'. Òscar Dalmau va presentar una dinàmica, a partir d’un joc de cartes, Management Colors®, dirigida a millorar la tasca dels líders, centrant l’atenció en el COM fer-ho (i no tant en el QUÈ) i amb l’objectiu d’ajudar el professional a buscar estratègies de millora en la seva tasca professional de manera que, al final, cada líder, obtingui un resultat personalitzat per atendre les seves necessitats de millora.  

Per part d’UCF, també es van presentar diverses ponències que es detallen a continuació: 

  • WE MOVE: Web y Moodle con visión estratégica, presentat per Sara Artells, coordinadora d’aprenentatge d’UCF. 
  • Igualdad y equidad en salud. Maximizando el impacto de la formación en igualdad para un presente inclusivo y equitativo,  presentat per Àngela Ruiz, responsable de projectes d’UCF. 
  • MOVIDA: Modelo vivencial de aprendizaje para el desarrollo de competencias del talento femenino, presentat per Glòria Serrano, responsable de projectes d’UCF.
  • Eutanasia – Experiencia práctica: cómo pasar de la legislación a la práctica y despliegue formativo en territorio, presentat per Glòria Serrano, responsable de projectes d’UCF. 
  • Mejora de procesos asistenciales y gestión de la demanda en atención primaria. Formar profesionales mediante simuladores y gamificación es possible, presentat per Samuel Cerqueira, de l’equip de Disseny d’experiències d’aprenentatge. 
  • Líderes eficaces, un mapa para guiar la eficacia y el desarrollo, presentat per Esther Pérez, responsable de projectes d’UCF.  

Cal destacar, també, la participació en el congrés de l’Institut Català de la Salut, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i la Unió Catalana d’Hospitals. 

Per acabar, des d’UCF volem felicitar a l’Hospital de Granollers pel premi a la millor comunicació oral, titulada 'Plan de acogida a nuevos profesionales en un hospital universitario de tercer nivel', en la categoria de RRHH, desenvolupament professional i gestió de persones.