Vés al contingut

El valor del treball en equip: jornada “Construïm una cultura col·laborativa entre professionals i institucions de salut de la Catalunya Central"

UCF
Aprenentatge en salut
Lideratge i gestió

Prop de 150 professionals de la regió sanitària de Catalunya Central es van reunir a Manresa el passat 24 d’abril per participar en la jornada «Construïm una cultura col·laborativa entre professionals i institucions de salut de la Catalunya Central». Organitzada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb el suport de UManresa (Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya) i UCF, l'esdeveniment va ser una oportunitat única per compartir experiències de treball en equip i explorar noves vies d'innovació en el camp de la salut.

Sota la conducció de destacats experts del sector, com la secretaria d’Atenció sanitària i participació, Carme Bertral López, i la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, Alba Oms Llobet, els participants van assistir a una sèrie de ponències i taules de treball que van posar de relleu la importància del treball col·laboratiu en la millora de la qualitat assistencial.

Una de les sessions més destacades va ser la ponència del comunicador Enric Bastardes, que va subratllar el paper crucial del llenguatge en la construcció d'equips col·laboratius. A més, es van compartir 12 experiències organitzatives en una taula moderada per la Dra. Carlota Riera Claret (UManresa), que van abordar temes com la retenció del talent, la cirurgia territorial, el risc de suïcidi, la cronicitat i el final de vida, i altres qüestions rellevants en el camp de la salut.

Els grups de treball van ser coordinats Clara Rubia i Òscar Dalmau Ibáñez, de l'equip d'innovació i desenvolupament d'Unió Consorci Formació. Els grups van reflexionar sobre reptes concrets i van proposar solucions per millorar la col·laboració en xarxa, la captació de talent i altres aspectes clau per a la millora del sistema de salut a la regió. Aquesta dinàmica va permetre recollir moltes propostes, suggeriments, aportacions, relacionades amb accions, facilitadors i palanques de canvi que faciliti el desplegament de noves iniciatives de manera col·laborativa al territori.

La jornada, que va comptar amb la participació del Dr. Manel Balcells, Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, va pivotar sobre 4 pilars:

  • Per què i per a què col·laborar. Posant el focus en l'equitat, en la millora de l'experiència del pacient, del contínuum assistencial, de l'optimització dels recursos, de la millora del sistema, de la integració salut i social, de l'aportació de valor, entre altres necessitats compartides.
  • Les persones (els ‘qui’).  L'atenció i l'acompanyament personalitzat, el focus en la humanització, els valors, la proximitat, la territorialitat, i l'atenció centrada en la persona. Però també la persona col·laboradora, els i les professionals del sistema que hem de vetllar per atraure, fidelitzar, desenvolupar, i la col·laboració és un dels motors del seu creixement personal i professional.
  • Els coms. Les metodologies de treball, amb rigor, procediment, amb evidència, redissenyant les maneres de fer per alinear-les amb els objectius pretesos, per aportar més valor, per fer de manera més eficient, més segura.
  • Les accions, els ‘què’. I no val quedar-se només amb una reflexió conceptual teòrica. La cultura col·laborativa s'evidencia des del treball conjunt, amb iniciatives i projectes que, tot i que puguin ser millorables des de l'avaluació, impactin de manera positiva en la societat, i que puguin posteriorment ser escalables al conjunt del territori i del sistema.

Els 4 pilars, damunt una tarima, un sòl, que representa la manera de fer, els valors i les actituds, l'estil, el compromís i sentit de pertinença pel territori, de totes les persones que en formen part.

La jornada va culminar amb el resum a càrrec de Alba Oms, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central, i amb la reflexió de Manel Balcells, Conseller de Salut, que van destacar l'entusiasme i la implicació dels professionals en la creació d'espais de treball col·laboratiu. Montserrat Xixons, Directora de Comunicació, Protocol i Relacions Institucionals de la Regió Sanitària Catalunya Central en Servei Català de la Salut, va assenyalar com aquestes jornades van posar de manifest el valor de treballar en equip amb generositat, empatia i compromís per millorar la qualitat assistencial en el sistema de salut.

Com es va dir a la jornada, compartir suma, col·laborar multiplica. Si anem un pas més enllà, si fem junts de manera integrada, es converteix en quelcom exponencial, que impregnarà i es traslladarà a la cultura del sistema i s'estendrà més enllà del que semblaria evident. Aquest ha de ser el repte.