Vés al contingut

Cocreant la transformació del Consorci Sanitari de l’Anoia per respondre a les necessitats reals de professionals i usuaris

Cas d'èxit

UCF participa amb el Consorci Sanitari de l’Anoia en la cocreació i implementació d’un programa formatiu presencial de 20 hores sobre la metodologia Design Thinking.

En l'actualitat, les entitats del sector salut veuen la necessitat de transformar-se per donar resposta a  un context radicalment dinàmic i complex en el qual apareixen noves necessitats i problemes de pacients o dels professionals que requereixen solucions viables, factibles i realistes.  

En aquest escenari, potenciar la col·laboració, descentralitzar la presa de decisions i la generació de noves idees, fent partícips a professionals multidisciplinaris de tots els nivells jeràrquics o els mateixos usuaris del sistema de salut, esdevé una estratègia de cocreació molt interessant per aconseguir solucions àgils adaptades per a cada col·lectiu.  

imatge_design_thinking.jpg

Precisament, segons comenta Marta Banqué, directora del departament de recerca, projectes i innovació del Consorci Sanitari de l’Anoia, la voluntat de donar una millor resposta a les necessitats reals de professionals o usuaris, va ser el motiu pel qual es van dissenyar  un procediment i uns recursos interns i transversals, així com una metodologia de treball orientada a fomentar, identificar i acompanyar idees creatives que donessin resposta a reptes concrets de la institució.  

L’aportació de valor d’Unió Consorci Formació, va consistir en codissenyar i implementar un programa formatiu de 20 hores de durada i en modalitat presencial sobre la metodologia Design Thinking 

Però per què el CSA i UCF van consensuar treballar amb la metodologia Design thinking? Doncs perquè:  

  1. El seu enfocament està centrat en les persones, posa al centre del procés pacients, familiars i professionals de la salut, assegurant que les solucions responguin a les seves necessitats i problemes reals.
  2. Es basa en la cocreació amb actors clau del sistema de salut involucrant pacients, professionals i altres actors claus potenciant la col·laboració i la intel·ligència col·lectiva.
  3. Redueix el risc d'implementar solucions costoses o ineficaces, ja que s’orienta a validar les idees provant-les de forma ràpida abans de ser desenvolupades íntegrament.
  4. Fomenta una cultura d'aprenentatge continu i adaptació al canvi constant.  

Cal assenyalar que per tal de potenciar l’aprofitament de les sessions presencials, també es va fer ús de la metodologia del Pensament Visual, la qual ajuda a pensar, generar idees, aterrar conceptes i comunicar-se d’una manera més eficaç. 

Els participants en aquesta formació van ser les 14 persones que formen el Comitè d’Innovació de l’entitat i entre les quals podem trobar perfils tant assistencials com no assistencials i de tots els nivells jeràrquics, des de l’alta direcció fins a perfils de caràcter tècnic. La diversitat de rols, visions, trajectòries i coneixements dels membres del Comitè enriqueix els processos creatius i fa que les solucions que s’hi treballen donin resposta a les necessitats detectades de manera integral i sense deixar-se cap mirada pendent. 

Resultats del projecte formatiu

El resultat del projecte formatiu va ser molt positiu, tant pels participants com per la cap d'estudis i presidenta de la Comissió de docència del Consorci Sanitari de l’Anoia, Sílvia Zambudio, qui destavaca que el disseny de la mateixa acció, tant pel que fa als continguts com a la metodologia emprada, l’havien fet molt atractiva i, sobretot, útil i amb un fort impacte positiu a la realitat de l'organització.  

Des del punt de vista de la formadora, Raquel Cabrera, visual business coach i experta en innovació i emprenedoria, codissenyar i desenvolupar aquest projecte es va convertir en una experiència molt positiva. Destacava la proactivitat i compromís del Comitè d’Innovació per a generar un impacte positiu al Consorci Sanitari de l’Anoia i evidenciava el canvi de mindset dels participants amb el fet que van evolucionar des de la idea de “tot és molt complicat, no tenim recursos” fins a  la de “pensem què podem fer amb els recursos que tenim i des de la nostra situació”.  

Des d’Unió Consorci Formació volem agrair al Consorci sanitari de l’Anoia, i en especial a l’àrea de Gestió de coneixement que integra Innovació, recerca, formació i docència, la seva confiança i col·laboració i ens posem a la seva disposició per seguir cocreant solucions que impulsin el talent intern i el conjunt de l’entitat.