Vés al contingut

Celebrem el Dia Internacional de les persones que treballen com a TCAI

UCF
Aprenentatge en salut

El 14 de juliol celebrem el Dia Internacional de les persones treballadores Tècniques en Cures Auxiliars d'Infermeria (TCAI), una data que ens brinda l'oportunitat de reconèixer i agrair la labor indispensable d'aquestes professionals en el sector sanitari. Les TCAI són els pilars que sustenten el benestar dels i de les pacients, oferint cures directes i personalitzades que van molt més enllà de les tasques mèdiques. El seu treball és fonamental per al correcte funcionament dels hospitals, clíniques i altres centres de salut.

Es dediquen a tasques que inclouen des de l'atenció bàsica a pacients, l'assistència en procediments mèdics, la preparació de material clínic, fins a l'acompanyament emocional. Aquests professionals tenen una formació específica que els permet desenvolupar-se en diferents àrees de la infermeria, contribuint a la recuperació i el confort dels pacients. La seva preparació acadèmica i les seves habilitats pràctiques són clau per garantir una atenció de qualitat. Formen part d'un equip multidisciplinari i realitzen funcions com proporcionar cures auxiliars als pacients, tant físiques com emocionals, i actuar sobre les condicions sanitàries de l'entorn. A més, donen suport als altres col·lectius assistencials per garantir la millor atenció possible. 

Segons dades recents, les persones que treballen com a TCAI constitueixen un percentatge significatiu del personal sanitari a molts països. A Espanya, per exemple, es calcula que hi ha més de 200.000 tècnics/iques en cures auxiliars d'infermeria registrats, una xifra que posa en relleu la importància d'aquest col·lectiu dins del sistema de salut. Aquestes professionals no només treballen en hospitals, sinó també en residències de gent gran, centres de salut mental i altres entorns assistencials.

Un aspecte a destacar és la seva capacitat d'adaptació i resposta en situacions de crisi, com ha quedat demostrat durant la pandèmia de la COVID-19. Han estat a la primera línia, assumint un paper vital en la lluita contra el virus, proporcionant suport directe als pacients afectats i ajudant a mantenir la seguretat i la higiene en els centres de salut. La seva dedicació i sacrifici han estat essencials per superar moments difícils i garantir la continuïtat de l'atenció sanitària. 

Les persones que treballen com a TCAI:

GIF - Dia mundial TCAI 2024
  • Proporcionen cures bàsiques i suport emocional diari, sent el pilar de la relació pacient-professional. 
  • Contribueixen a l'educació dels pacients sobre la seva salut, fomentant hàbits saludables i prevenint malalties. 
  • Col·laboren en la preparació i execució de procediments mèdics, augmentant l'eficiència del personal mèdic. 
  • Ajuden en la rehabilitació i la recuperació dels pacients després de cirurgies o malalties greus.
  • Són essencials en l’atenció i la cura de la població envellida, oferint suport en residències i a domicili.

Cal destacar que, tal com passa amb la infermeria i en l'àmbit sanitari i social en general, hi ha una alta feminització de la professió. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'any 2021 més del 90% de les TCAI eren dones, un 87% a Espanya el 2022. La feminització de la professió TCAI està estretament lligada a la seva precarietat laboral. La majoria de les TCAI són dones, fet que sovint es tradueix en salaris baixos, contractes temporals i falta de reconeixement professional. 

Val a dir que l'envelliment de la població a països desenvolupats augmenta la necessitat de TCAI. En canvi, es preveu que manquen unes 47.000 persones professionals per aconseguir la proporció òptima als centres sanitaris.  

En el Dia Internacional de les persones treballadores Tècniques en Cures Auxiliars d'Infermeria, reconeixem la seva incansable dedicació i valuosa contribució a la medicina i la salut. Gràcies a totes les TCAI pel seu compromís i entrega a la cura dels altres.