Com afrontar la discriminació LGBTI des de l’entorn sanitari
Característiques del curs
Adreçat a
Comandaments
Professionals assistencials
Metges/esses
Infermeres/ers
TCAIs
Zeladors/ores
Altres aux. i tècnics/ques (LOPS)
Fisioterapeutes
Psicòlegs/ògues clínics/clíniques
Nutricionistes
Treballadors/ores socials
Terapeutes ocupacionals
Administratius/ives sanitaris/àries
Auxiliars Administratius/ives sanitaris/àries
Modalitats
En línia tutoritzat
Hores
2h
*Es recomana realitzar el curs a través de l’aplicació per a mòbil Snackson (amb una dedicació diària de màxim 5 o 10 minuts)
Competències
Transversal
Actualment no hi ha cap edició programada d'aquest curs.
Si vols rebre informació quan publiquem una nova edició, deixa’ns el teu contacte.
Presentació
![Discriminació LGBTI des de l’entorn sanitari.jpg](/sites/default/files/styles/limit_width_1400px/public/2023-09/Discriminacio%CC%81%20LGBTI%20des%20de%20l%E2%80%99entorn%20sanitari%202.jpg.webp?itok=q9Mpy8UU)
El personal de l’entorn sanitari ha de reaccionar davant de situacions de discriminació a persones del col·lectiu LGBTI. Per fer-ho, però, ha de disposar de coneixements sobre aquest col·lectiu, i sobretot, ha de saber identificar quines situacions poden resultar discriminatòries.
Quan parlem de discriminació LGBTI en l’àmbit sanitari, ens referim tant al tipus d’atenció rebuda com a la discriminació que es pot donar entre persones del mateix col·lectiu i que també té origen en la desigualtat de sexes.
Totes dues formes de discriminació i les actuacions que se’n derivin poden arribar a ser considerades violència masclista com a forma d’opressió o, en un sentit més estructural, violències patriarcals.
En aquest context, i per tal de donar resposta a la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals, i a la Llei 17/2020, del 22 de desembre, que modifica la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, s’ha adaptat un material formatiu genèric ja creat per l’Àrea LGBTI de la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a la realitat de l’entorn sanitari i per a la formació dels seus/seves professionals.
Objectius d'aprenentatge
-
Facilitar els coneixements bàsics sobre la construcció de gènere, que permetin entendre-la i sensibilitzar el personal de l’entorn sanitari sobre la diversitat que hi ha pel que fa a identitat de gènere, orientació sexual i de quina manera la violència masclista afecta aquest col·lectiu.
-
Ajudar a identificar les possibles situacions en què, de manera activa o passiva, es poden produir discriminacions tant en l’àmbit intern entre professionals de l’entorn de la salut, com del personal sanitari mateix envers la ciutadania.
-
Permetre saber com actuar davant de situacions discriminatòries.
Contingut
-
Conèixer conceptes bàsics (sexe, gènere, identitat, LGBTI, etc.)
-
Identificar: infraccions i situacions de discriminació
-
Discriminació LGBTI i violència masclista
-
Atenció assistencial lliure d’estereotips sexistes
-
Violència intragènere
-
Protocol del CatSalut per abordar la violència masclista
-
Implantació del Model d’atenció a les persones trans en l’àmbit del CatSalut
-
Actuar: la llei i la denúncia
-
El deure d'intervenció del personal de l’entorn sanitari
-
Adeqüem l’atenció de les persones usuàries i pacients a la diversitat LGBTI
Metodologia
![illustracio_1](/sites/default/files/styles/limit_width_1400px/public/2023-05/illustracio_1.png.webp?itok=3P61H4WY)
Aprofitant les possibilitats que ens proporcionen les aplicacions per a mòbil, s’ha dissenyat aquesta activitat formativa de microlearning amb un disseny interactiu i un punt de "gamificació".
L’aplicació permet als i les participants rebre de 3 a 5 microcontinguts diaris, completar unes preguntes i/o activitats així com petits reptes que seran puntuats.
Durant tot el procés d’aprenentatge, els i les participants estan acompanyats per:
- L’equip de coordinació acadèmica per resoldre qualsevol consulta o incidència de tipus tècnic sobre el funcionament de l’aula.
Avaluació
La condició necessària per superar el curs és visualitzar-ne el 75 % del contingut.
En finalitzar, els i les participants el valoraran mitjançant una enquesta de satisfacció que inclou la qualificació del material, de la documentació i dels coneixements i les habilitats adquirides.
Acreditació
Els participants del curs rebran un certificat de participació expedit per UCF.
Col·laboració
Aquest material ha estat creat dins del marc del Projecte formatiu en detecció i abordatge de la violència masclista finançat amb càrrec als crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat (Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere).
Projecte liderat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i executat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i Unió Consorci Formació (UCF).
Queda totalment prohibit l’ús, l’explotació i la reproducció d’aquests continguts per tercers fora del marc d’aquest projecte, sense autorització.