Com afrontar la discriminació LGBTI des de l’entorn sanitari
Característiques del curs
Adreçat a
Comandaments
Professionals assistencials
Metges/esses
Infermeres/ers
TCAIs
Zeladors/ores
Altres aux. i tècnics/ques (LOPS)
Fisioterapeutes
Psicòlegs/ògues clínics/clíniques
Nutricionistes
Treballadors/ores socials
Terapeutes ocupacionals
Administratius/ives sanitaris/àries
Auxiliars Administratius/ives sanitaris/àries
Modalitats
En línia tutoritzat
Hores
2h
*Es recomana realitzar el curs a través de l’aplicació per a mòbil Snackson (amb una dedicació diària de màxim 5 o 10 minuts)
Competències
Transversal
Actualment no hi ha cap edició programada d'aquest curs.
Si vols rebre informació quan publiquem una nova edició, deixa’ns el teu contacte.
Presentació
El personal de l’entorn sanitari ha de reaccionar davant de situacions de discriminació a persones del col·lectiu LGBTI. Per fer-ho, però, ha de disposar de coneixements sobre aquest col·lectiu, i sobretot, ha de saber identificar quines situacions poden resultar discriminatòries.
Quan parlem de discriminació LGBTI en l’àmbit sanitari, ens referim tant al tipus d’atenció rebuda com a la discriminació que es pot donar entre persones del mateix col·lectiu i que també té origen en la desigualtat de sexes.
Totes dues formes de discriminació i les actuacions que se’n derivin poden arribar a ser considerades violència masclista com a forma d’opressió o, en un sentit més estructural, violències patriarcals.
En aquest context, i per tal de donar resposta a la Llei 11/2014, de 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals, i a la Llei 17/2020, del 22 de desembre, que modifica la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, s’ha adaptat un material formatiu genèric ja creat per l’Àrea LGBTI de la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a la realitat de l’entorn sanitari i per a la formació dels seus/seves professionals.
Objectius d'aprenentatge
-
Facilitar els coneixements bàsics sobre la construcció de gènere, que permetin entendre-la i sensibilitzar el personal de l’entorn sanitari sobre la diversitat que hi ha pel que fa a identitat de gènere, orientació sexual i de quina manera la violència masclista afecta aquest col·lectiu.
-
Ajudar a identificar les possibles situacions en què, de manera activa o passiva, es poden produir discriminacions tant en l’àmbit intern entre professionals de l’entorn de la salut, com del personal sanitari mateix envers la ciutadania.
-
Permetre saber com actuar davant de situacions discriminatòries.
Contingut
-
Conèixer conceptes bàsics (sexe, gènere, identitat, LGBTI, etc.)
-
Identificar: infraccions i situacions de discriminació
-
Discriminació LGBTI i violència masclista
-
Atenció assistencial lliure d’estereotips sexistes
-
Violència intragènere
-
Protocol del CatSalut per abordar la violència masclista
-
Implantació del Model d’atenció a les persones trans en l’àmbit del CatSalut
-
Actuar: la llei i la denúncia
-
El deure d'intervenció del personal de l’entorn sanitari
-
Adeqüem l’atenció de les persones usuàries i pacients a la diversitat LGBTI
Metodologia
Aprofitant les possibilitats que ens proporcionen les aplicacions per a mòbil, s’ha dissenyat aquesta activitat formativa de microlearning amb un disseny interactiu i un punt de "gamificació".
L’aplicació permet als i les participants rebre de 3 a 5 microcontinguts diaris, completar unes preguntes i/o activitats així com petits reptes que seran puntuats.
Durant tot el procés d’aprenentatge, els i les participants estan acompanyats per:
- L’equip de coordinació acadèmica per resoldre qualsevol consulta o incidència de tipus tècnic sobre el funcionament de l’aula.
Avaluació
La condició necessària per superar el curs és visualitzar-ne el 75 % del contingut.
En finalitzar, els i les participants el valoraran mitjançant una enquesta de satisfacció que inclou la qualificació del material, de la documentació i dels coneixements i les habilitats adquirides.
Acreditació
Els participants del curs rebran un certificat de participació expedit per UCF.
Col·laboració
Aquest material ha estat creat dins del marc del Projecte formatiu en detecció i abordatge de la violència masclista finançat amb càrrec als crèdits rebuts del Ministeri d’Igualtat (Secretaria d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere).
Projecte liderat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i executat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i Unió Consorci Formació (UCF).
Queda totalment prohibit l’ús, l’explotació i la reproducció d’aquests continguts per tercers fora del marc d’aquest projecte, sense autorització.