Vés al contingut

Habilitats, eines i estratègies per l'abordatge grupal amb pacients i professionals

Característiques del curs

Adreçat a

Metges/esses
Psicòlegs/ògues clínics/clíniques
Treballadors/ores socials
Altres professionals assistencials
Modalitats
En línia tutoritzat
Hores
12h
Competències
Transversal

Pròximes edicions

  • Subvencionat

    *Cal pertànyer a l'àmbit d’Atenció primària de Catalunya per accedir-hi!
    Lloc
    Campus virtual d'UCF
    Modalitat
    En línia tutoritzat
    Places
    300
    Idioma/es
    Català
Presentació
portada_hag.png

En el context actual de l’atenció sanitària, els professionals de la salut s’enfronten al repte de donar resposta a les necessitats d’un sistema cada vegada més complex, marcat per pacients més informats i empoderats, equips interdisciplinaris i avenços tecnològics que transformen els models d’atenció. Aquesta realitat posa de manifest la necessitat de reforçar les competències en la gestió de grups, tant en el treball intern entre professionals com en la interacció amb pacients i famílies.

El curs “Habilitats, eines i estratègies per l’abordatge grupal amb pacients i professionals” es proposa dotar els professionals de les competències bàsiques necessàries per gestionar dinàmiques grupals efectives. Es parteix de la premissa que la participació activa dels pacients, el treball interdisciplinari i la comunicació efectiva són pilars fonamentals per millorar la qualitat de l’atenció, incrementar-ne l’eficiència i promoure una atenció més humana i coordinada.

Els participants aprendran a entendre la importància de les tècniques grupals en l’àmbit sanitari, a dissenyar dinàmiques adaptades a diferents necessitats, i a identificar i utilitzar eines innovadores per dinamitzar reunions i sessions tant amb equips professionals com amb pacients. 

 

Objectius d'aprenentatge

Objectius generals:

  • Conèixer les noves tendències en salut i la seva importància en la transformació del sistema sanitari, sensibilitzant els participants sobre la necessitat d’implementar dinàmiques de treball que posin el pacient al centre i promoguin un model d’atenció més humà, participatiu i coordinat.
  • Adquirir eines i estratègies efectives per dinamitzar grups amb pacients i professionals, facilitant espais col·laboratius, cohesió d’equips i interaccions que potenciïn la comunicació i el treball interdisciplinari.

Objectius específics:

  • Conèixer els nous paradigmes de participació en salut: Identificar i comprendre les tendències emergents en participació activa dels pacients, com la humanització, les decisions compartides i els drets dels pacients, i la seva aplicació en l'atenció integral.
  • Reconèixer els beneficis de la participació en salut: Valorar com la participació activa dels pacients millora la qualitat assistencial i els beneficis que aporta tant als pacients com als professionals i al sistema sanitari en general.
  • Entendre la importància de la col·laboració interdisciplinària: Reconèixer la rellevància del treball en xarxa i la coordinació entre especialitats per millorar la qualitat de l'atenció, i identificar les estratègies per fomentar una col·laboració eficient entre els professionals sanitaris
  • Familiaritzar-se amb diferents tècniques grupals: Ser capaç de reconèixer diferents tècniques de dinamització grupal i aplicar les més adequades en funció de les necessitats específiques de cada context sanitari.
  • Aprendre a dissenyar i programar dinàmiques grupals efectives: Planificar i estructurar dinàmiques grupals que fomentin la participació activa, mitjançant la creació d'escaletes i eines específiques de programació grupal.
  • Millorar les habilitats de dinamització: Adquirir i aplicar habilitats bàsiques de dinamització, incloent la facilitat per gestionar debats, promoure la participació i garantir el bon funcionament de grups.
  • Aplicar els principis ètics en processos de participació en salut: Reconèixer i aplicar els principis ètics fonamentals com l’autonomia, el consentiment informat, la privacitat i el respecte en els processos de cocreació amb pacients, assegurant la qualitat i la responsabilitat en la participació.
  • Conèixer els principis bàsics de dinamització de sessions de treball interprofessionals: Reconèixer els elements clau per gestionar reunions efectives en equips interdisciplinaris i comprendre els diferents tipus de reunions segons els objectius i finalitats.
  • Aprendre tècniques de facilitació per a reunions d'equips de treball: Aplicar tècniques de dinamització per estructurar, guiar i fomentar la participació activa en reunions amb professionals sanitaris i no sanitaris.
  • Desenvolupar habilitats de comunicació efectiva en entorns interprofessionals: Millorar les competències comunicatives, com l’assertivitat, l’escolta activa i l’adaptació als diferents perfils professionals per garantir una col·laboració eficient.
  • Adquirir les eines necessàries per dinamitzar reunions virtuals amb equips interdisciplinaris: Identificar les aplicacions i estratègies més adequades per organitzar i dinamitzar reunions en línia, assegurant la participació i la col·laboració efectiva en entorns virtuals

 

Competències i habilitats 

En aquesta formació es pretén assolir: 

  • Capacitat per planificar, estructurar i dinamitzar grups de treball i sessions amb pacients i professionals, adaptant les tècniques a les necessitats específiques.
  • Habilitat per fomentar la interacció efectiva entre professionals de diferents disciplines, utilitzant estratègies de comunicació assertiva i escolta activa per millorar la qualitat de l’atenció.
  • Competència per identificar i aplicar metodologies de cocreació i presa de decisions compartides, respectant els principis ètics i potenciant el rol actiu dels pacients en el procés assistencial.

 

Contingut

Mòdul 1. Participació en salut: noves tendències per a pacients i professionals (2 h)

  • Noves tendències en participació i atenció integral en salut
  • La veu dels i les professionals 

Mòdul 2. La participació del pacient en salut i la tècnica dels grups focals (5 h)

  • Introducció als grups focals com a tècnica de participació i la seva aplicació en l’àmbit de la salut
  • Planificació i disseny dels grups focals: selecció de participants i moderació.
  • Dinamització i anàlisi de grups de discussió
  • Principis ètics: autonomia, consentiment informat i confidencialitat.

Mòdul 3. Dinamització de sessions de treball amb professionals  (5 h)

  • Eines i tècniques per a dinamitzar sessions amb equips interdisciplinaris: les sessions de mortalitat
  • Dinamització de sessions amb professionals en contextos virtuals.

 

Metodologia
illustracio_1

Per fer aquesta formació els i les participants disposen d’un espai virtual on trobaran tots els materials didàctics interactius necessaris, les activitats i els qüestionaris d’avaluació, i també un conjunt d’eines que faciliten la comunicació. 

Els materials didàctics del curs estan pensats per facilitar l’experiència d’aprenentatge, amb activitats d’autoavaluació i de reflexió, així com eines i recursos audiovisuals desenvolupats a mida, en els quals professionals experts traslladen i reforcen aprenentatges de valor; uns aprenentatges que ajuden a fer transferible el coneixement.

Aquesta experiència d’aprenentatge inclou històries o casos pràctics que permeten contextualitzar i connectar de manera significativa i vivencial amb els continguts teòrics.

Durant tot el procés d’aprenentatge els i les participants estaran acompanyats/ades per: 

La tutoria que atendrà les consultes que puguin sorgir respecte al curs. 

L’equip de coordinació acadèmica per resoldre qualsevol consulta o incidència de caràcter tècnic sobre el funcionament de l’aula.

 

Avaluació

L’element fonamental d’avaluació establert en aquest curs és el qüestionari final de cada mòdul, que permet comprovar individualment els coneixements adquirits sobre cadascun dels temes corresponents.

Les condicions necessàries per superar el curs són les següents:

  • Visualitzar-ne tot el contingut.
  • Obtenir una nota als qüestionaris igual o superior a 7.

En finalitzar, els i les participants valoraran el curs mitjançant una enquesta de satisfacció que inclou la qualificació del professorat, del material, de la documentació i dels coneixements i les habilitats que s’han adquirit.

 

Acreditació

Els participants del curs rebran un certificat d'aprofitament expedit per UCF i acreditat pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries - Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud, prèvia superació dels requisits d'avaluació.

 

Col·laboració

Aquest projecte s'ha realitzat en col·laboració amb el Departament de Salut i està finançat pel Ministeri de Sanitat, a càrrec dels fons aprovats en el CISNS del 24 de juliol de 2024 com a suport al Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària.