10 de setembre, Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi
Avui, 10 de setembre, es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, una efemèride impulsada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP).
L'objectiu d'aquesta jornada és conscienciar sobre la importància de la prevenció del suïcidi, reduir l'estigma associat a les malalties mentals i promoure accions per detectar i acompanyar les persones en risc. Cada any, aquest dia serveix com a plataforma per recordar que el suïcidi és un problema de salut pública que afecta milions de persones arreu del món, però també és evitable amb el suport adequat.
UCF assisteix a la jornada intersectorial per a la prevenció del suïcidi
El passat divendres 6 de setembre, en el marc del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, UCF va assistir a la primera jornada intersectorial per a la prevenció del suïcidi, organitzada pel Departament de Salut i que va comptar amb la participació de diferents departaments de la Generalitat, entitats i associacions.
L’objectiu principal era impulsar les estratègies de prevenció del suïcidi i donar visibilitat a aquesta problemàtica que afecta milers de persones. L’acte va comptar amb la presència de la Hnra. Sra. Olga Pané, qui va destacar la importància d'integrar la reducció de les morts per suïcidi com a prioritat dins del Pla director de salut mental i addiccions. La col·laboració entre diferents àmbits de govern i la societat civil va ser un punt clau en aquestes jornades.
Durant l’esdeveniment, es van exposar les línies d’actuació del Departament de Salut a través del Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC), un pla estratègic que busca millorar la prevenció del suïcidi amb iniciatives que abasten des de la promoció del benestar emocional fins a la intervenció directa amb persones en risc.
D’aquesta manera, la Generalitat de Catalunya treballa amb el doble objectiu de reduir, per al 2030, la taxa de temptatives i morts per suïcidi en més d’un 15%, i reduir-ne l’estigma social.
A més del Departament de Salut, també van participar en l’acte altres departaments com el d’Universitats i Recerca, Drets Socials i Interior, així com associacions de familiars de persones afectades.
El suïcidi continua sent una de les principals causes de mort evitable a Catalunya
El suïcidi continua sent una de les principals causes de mort evitable a Catalunya, i la coordinació entre sectors és essencial per abordar aquesta realitat. Els departaments implicats van coincidir en l’acte del dia 6 en la necessitat de reforçar les estratègies universals i selectives per millorar el benestar emocional de la població, amb especial atenció a les persones en situacions de vulnerabilitat. Es va fer èmfasi en la necessitat d’acompanyar tant les persones en risc com el seu entorn més proper.
En aquest context, des d’UCF volem posar de manifest la importància d'oferir formació específica a professionals sanitaris i altres sectors implicats en la salut mental. Per aquest motiu, en aquests moments estem oferint la possibilitat d'inscriure's, de forma subvencionada, a aquests dos cursos:
En aquest sentit, el passat mes de maig UCF també va arribar a un acord amb el Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut per dur a terme una sèrie de futures formacions en l’àmbit de la salut mental, estructurades en tres propostes formatives: Programa de Col·laboració de Salut Mental i Addiccions amb l’Atenció Primària i Comunitària (PCP), Atenció a la Conducta Suïcida i Abordatge Integral dels Trastorns de Conducta Alimentària (TCA).
Aquests programes formatius estan dissenyats per proporcionar als professionals de la salut una comprensió profunda sobre les necessitats dels pacients amb trastorns de salut mental, així com estratègies per abordar la seva atenció de manera integral.
Per a més informació sobre les iniciatives del Departament de Salut en la prevenció del suïcidi, podeu consultar la nota de premsa oficial.