Comunicació terapèutica i apoderament de pacients i famílies
Característiques del curs
Adreçat a
Administratius/ives sanitaris/àries
Auxiliars Administratius/ives sanitaris/àries
Modalitats
En línia tutoritzat
Hores
25h
Competències
Tècnica
Actualment no hi ha cap edició programada d'aquest curs.
Si vols rebre informació quan publiquem una nova edició, deixa’ns el teu contacte.
Presentació

En l'àmbit de la salut, els professionals administratius tenen un paper fonamental en la comunicació amb pacients, familiars i equips de treball. Aquest curs està dissenyat per dotar-los de les eines necessàries per afrontar amb èxit els reptes comunicatius, emocionals i ètics que es presenten diàriament en el seu entorn laboral.
La comunicació assertiva i empàtica es converteix en una competència essencial per establir relacions de confiança amb les persones a les quals atenen, especialment en moments d'angoixa i tensió emocional.
El curs aborda de manera profunda la importància d’una comunicació clara i respectuosa en el tracte amb pacients i familiars, posant l'accent en la capacitat de gestionar situacions delicades, com la transmissió de males notícies. A través de la formació, s'analitzen les tècniques de comunicació més efectives, tant en l'atenció presencial com telefònica, amb l'objectiu de millorar la qualitat de la interacció i reduir l'estrès i la confusió dels pacients. L’autoconeixement i autoestima ens donaran eines de cura personal per aprendre a gestionar situacions d’estrès i ansietat.
A més, es treballaran aspectes ètics importants que poden sorgir en processos complicats, com l'eutanàsia, proporcionant una visió global sobre com gestionar aquests temes de manera respectuosa i legal. Els participants podran aprofundir en les responsabilitats i habilitats necessàries per afrontar aquestes situacions amb la màxima sensibilitat i responsabilitat.
El curs també inclou mòduls centrats en la comunicació en equip i el treball col·laboratiu, aspectes fonamentals per garantir una atenció sanitària de qualitat i una gestió eficaç dels recursos. Així, es fomenta una aproximació integral que permet als professionals millorar la seva capacitat de comunicació en tots els àmbits de la seva tasca, aportant seguretat i confiança als pacients i als equips de treball.
Objectius d'aprenentatge
Objectius generals:
Conèixer i aplicar tècniques de comunicació que permetin al professional establir una comunicació i relació eficaç que faciliti la cura dels pacients.
Objectius específics:
- Empatitzar amb les famílies i les persones ateses.
- Transmetre la informació facilitant de manera assertiva i comprensiva la mateixa.
- Utilitzar estils comunicatius i relacionals centrats en la persona atesa.
- Conèixer els elements clau de la Intel·ligència emocional.
- Conèixer i aplicar en el nostre dia a dia tècniques de control de l’estrès.
Competències i habilitats
En aquesta formació es pretén assolir:
- Habilitats per gestionar la comunicació assertiva i empàtica en situacions d'alta tensió emocional.
- Capacitat per afrontar situacions ètiques delicades, com la comunicació de males notícies.
- Coneixements per establir vincles de confiança amb pacients i millorar la qualitat de l’atenció.
- Capacitat per aplicar tècniques de comunicació eficient en situacions crítiques, tant presencials com telefòniques.
Contingut
- Mòdul 1. Autoconeixement i relació d'ajuda.
- Mòdul 2. Comunicació empàtica i consciència emocional amb pacients i famílies en situació d’angoixa i pressió.
- Mòdul 3. Educació i promoció de la salut cap a la ciutadania i pacients.
- Mòdul 4. Comunicació telefònica.
- Mòdul 5. Conceptes bàsics sobre l'eutanàsia per a professionals que no participen directament en el procés.
- Mòdul 6. Intel·ligència emocional: treball en equip.
- Mòdul 7. Estratègies i eines per a la comunicació de males notícies.
- Mòdul 8. Simulació de situacions reals de comunicació amb pacients.
Metodologia

Per fer aquesta formació els i les participants disposen d’un espai virtual on trobaran tots els materials didàctics interactius necessaris, les activitats i els qüestionaris d’avaluació, així com un conjunt d’eines que faciliten la comunicació.
Els materials didàctics del curs estan pensats per facilitar l’experiència d’aprenentatge, amb activitats d’autoavaluació i de reflexió, així com eines i recursos audiovisuals desenvolupats a mida, en els quals professionals experts traslladen i reforcen aprenentatges de valor; uns aprenentatges que ajuden a fer transferible el coneixement.
Aquesta experiència d’aprenentatge inclou històries o casos pràctics que permeten contextualitzar i connectar de manera significativa i vivencial amb els continguts teòrics.
Durant tot el procés d’aprenentatge els i les participants estan acompanyats per:
- La tutoria que atendrà les consultes que puguin sorgir respecte al curs.
- L’equip de coordinació acadèmica per resoldre qualsevol consulta o incidència de caràcter tècnic sobre el funcionament de l’aula.
Avaluació
L’element fonamental d’avaluació establert en aquest curs és el qüestionari final de cada mòdul, que permet comprovar individualment els coneixements adquirits sobre cadascun dels temes corresponents.
Les condicions necessàries per superar el curs són les següents:
- Visualitzar-ne tot el contingut.
- Obtenir una nota als qüestionaris igual o superior a 7.
En finalitzar, els i les participants valoraran el curs mitjançant una enquesta de satisfacció que inclou la qualificació del professorat, del material, de la documentació i dels coneixements i les habilitats adquirides.