Vés al contingut

Formació sobre l’eutanàsia: eines per a professionals del sector sanitari per una atenció empàtica i respectuosa

UCF
Aprenentatge en salut

Per poder oferir una atenció completa i compassiva als pacients en situacions crítiques el personal del sector sanitari i social necessita formar-se sobre l'eutanàsia. És important capacitar-se per proporcionar una opció de final de vida que respecta la dignitat i els desitjos del pacient, minimitzant el dolor i el patiment innecessari, tant dels pacients com de les seves famílies. Aquests coneixements permeten una atenció empàtica i respectuosa, assegurant la pràctica ètica i legal, i capacitant els sanitaris per abordar situacions complexes amb confiança. 

La formació en eutanàsia dels professionals de la salut és un punt crític per tal de poder respectar el dret a morir dignament dels pacients. Ara mateix, segons dades del Departament de Salut, un total de 219 persones van sol·licitar el 2023 la prestació d'ajuda per morir a Catalunya i es van realitzar 94 prestacions, és a dir un 43% de les sol·licituds.  D’aquestes sol·licituds:

  • un 60% es van rebre a l’atenció primària, 

  • un 32% en l’àmbit hospitalari, 

  • un 6% en l’atenció intermèdia 

  • i en un 2% a les residències.

És doncs evident que l’increment de sol·licituds, l'encara poc coneguda aplicació de la llei i els tràmits que aquesta inclou, el vessant ètic, el treball en equip i la cura dels professionals que intervenen en el procés són temes que fa necessària la formació dels professionals dels diferents àmbits assistencials. L’objectiu és que quan es trobin en una situació de context eutanàsic els professionals tinguin les eines adients per abordar la situació de forma correcta tant pel que fa als pacients i familiars, com pel que fa a nivell personal i de l’equip que hi participi. 

 

Com puc formar-me en eutanàsia si soc professional de la salut?

 

En aquest context, UCF disposa de diversos cursos per fer front a les necessitats tant dels professionals sanitaris. Tant dels que participen activament en el procés d’eutanàsia com dels i de les professionals que, tot i no participar del procés de forma directa, estan en contacte amb pacients i familiars i que, per peticions d’aquests, acaben donant suport o informació tant del procés com del desplegament de la Llei Orgànica 3/2021 de 24 de març, de Regulació de l’Eutanàsia.  

Gràcies al finançament amb càrrec dels fons del Ministerio de Sanidad del Gobierno de España aprovats en el CISNS del 23 de juny del 2023 com a suport al Marc Estratègic d’Atenció Primària i Comunitària, aquest 2024  s’estan duent a terme noves edicions per formar a 1.200 professionals de l’àmbit de l’atenció primària a Catalunya al voltant de l’eutanàsia.  

Els cursos de què disposa UCF són els següents:

  • Curs “Conceptes bàsics sobre l’aplicació de la llei de regulació de l’eutanàsia” 

Amb 3.820 participants fins a la data, aquest curs en línia pretén abordar els aspectes generals de la Llei Orgànica de Regulació de l’Eutanàsia, tant des del punt de vista normatiu com de model de pràctica assistencial i procediment d’aplicació.  

Es dirigeix als professionals vinculats directament amb el procés, és a dir, metges/ses, infermeres/ers, i té una durada de 8 hores. 

  • Curs “Conceptes bàsics sobre l’eutanàsia per a professionals que no participen directament en el procés” 

 Aquesta nova acció formativa de 5 hores en línia neix amb la voluntat d’aportar els coneixements bàsics sobre la Llei orgànica 3/2021, de 24 de març, de Regulació de l’Eutanàsia (LORE). Més enllà dels perfils directament implicats en la prestació d’ajuda per morir (metges i infermeres), es pretén que qualsevol professional de l’àmbit de la salut disposi d’un coneixement suficient per assessorar, facilitar i acompanyar aquelles persones que sol·liciten informació sobre el procés d’eutanàsia i els tràmits per posar-lo en marxa. 

  • Curs “Comunicació en situacions de prestació d’ajuda per morir en context eutanàsic” 

Per donar continuïtat al curs de conceptes bàsics, es va crear un tercer curs per tal de continuar oferint eines pràctiques per acompanyar a pacients i familiars en el procés d’ajuda per morir amb la màxima consideració a les seves necessitats i valors, i en el que han participat fins ara 1.256 professionals. 

La formació, de 7 hores de durada, s’adreça als col·lectius de metges/ses, infermeres/ers, psicòlegs/ogues clínics/ques i treballadors/es socials. 

  • Curs “Comunicació assistencial i entrevista clínica”

El curs ha estat creat amb la contribució d'experts que treballen a l'Atenció Primària, però el curs és aplicable a situacions generals on hi hagi una comunicació amb els pacients en altres àmbits com l'hospitalari. Us convidem a veure aquest resum.

Aquesta formació en línia de 5 hores se centra a millorar les capacitats comunicatives dels professionals sanitaris en l’atenció a les persones en situacions assistencials. Tot i que no és un curs enfocat exclusivament al context eutanàsic si que dedica un mòdul específic a la comunicació en context eutanàsic amb l’objectiu de capacitar els professionals en el maneig de situacions de consulta amb especial complexitat. 

El curs es dirigeix a metges/esses, infermeres/ers, TCAIs, zeladors/ores, fisoterapeutes, psicòlegs/ògues clínics/clíniques i treballadors/ores socials. Si vols saber-ne més, compartim aquest vídeo a continuació. 

 

Pròximes edicions  

A continuació, compartim les dates de les pròximes edicions dels 4 cursos: 

  • Comunicació assistencial i entrevista clínica: del 26 de setembre fins al 24 d’octubre del 2024. 

  • Conceptes bàsics sobre l’eutanàsia per a professionals que no participen directament en el procés: del 25 de setembre fins al 23 d’octubre del 2024. 

  • Conceptes bàsics sobre l’aplicació de la llei de regulació de l’eutanàsia: del 19 de setembre fins al 17 d’octubre del 2024. 

  • Comunicació en situacions de prestació d’ajuda per morir en context eutanàsic: del 10 de setembre fins al 8 d’octubre del 2024. 

 

Conceptes bàsics sobre l’aplicació de la Llei de regulació de l’eutanàsia

Conceptes bàsics sobre l’aplicació de la Llei de regulació de l’eutanàsia

Hores
8h
Perfils professionals
conceptes-bàsics-eutanàsia-professionals-no-procés

Conceptes bàsics sobre l'eutanàsia per a professionals que no participen directament en el procés

Hores
5h
comunicacio eutanasia.png

Comunicació en situacions de prestació d’ajuda per morir en context eutanàsic

Hores
7h